1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Minder dan 5.000 patiënten in ziekenhuizen

Er zijn de voorbije 24 uur 230 nieuwe overlijdens door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 5.683 brengt. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen gaan in dalende lijn, de sterfgevallen in de rusthuizen niet
  • Frankrijk onthult exitplan binnen 2 weken

    Frankrijk zal binnen de twee weken een plan onthullen om de beperkingen op reizen en zakendoen geleidelijk op te heffen. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe zondag gezegd tijdens een persconferentie.

    De Franse president Emmanuel Macron verklaarde eerder al dat hij de lockdown, die op 17 maart inging, op 11 mei wil afsluiten. Na die dag ‘zal ons leven niet precies hetzelfde zijn als voorheen’, waarschuwde Philippe. Hij gaf echter nog geen details over het exitplan.

  • Petitie vraagt meer media-aandacht voor ondernemers

    Enkele ondernemers vragen in een open brief en een online petitie dat de media meer aandacht zouden hebben voor de gevolgen van de coronacrisis voor bedrijven en ondernemers.

    ‘We merken de laatste weken in de journaals en in duidingsprogramma’s als ‘Terzake’ en ‘De Afspraak’ dat vaak dezelfde mensen worden gevraagd. En dat zijn heel vaak virologen en politici’, zegt initiatiefnemer Tanguy Van Quickenborne, CEO van het natuursteenbedrijf Van Den Weghe. ‘Uit contacten bleek dat we met verschillende ondernemers hetzelfde gevoel van frustratie deelden. Vandaar deze actie.’

    De ondernemers vinden bijvoorbeeld dat er best wat meer aandacht mocht zijn voor de onduidelijke communicatie rond de winkelopeningen. ‘Veel ondernemers zien de logica achter al de regeltjes en uitzonderingen niet meer. Waarom mag een doe-het-zelfzaak wel opengaan en een andere retailer niet? Dat is echt een probleem aan het worden. Je merkt dat er een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid begint op te treden.’

    Volgens Van Quickenborne hebben VRT en VTM al positief gereageerd op zijn oproep. Beide zenders zouden vanaf maandag in hun nieuws en duiding meer aandacht hebben voor de economische impact van de coronacrisis.

  • Dollar met tegenzin in rol van reservemunt

    Het is een van de déjà vu’s in de huidige coronacrisis. Net als tijdens de financiële crisis van 2008 is er sprake van een stormloop op dollars, de ultieme veilige haven in tijden van stress. Opnieuw wordt duidelijk in welke mate de financiële wereld en de wereldeconomie draaien op de greenback. De hamsterwoede verklaart waarom de dollar vorige maand stevig in waarde steeg tegenover een brede korf munten, wat het meteen moeilijker maakt dollarleningen terug te betalen.

  • Keten moet dicht in ene provincie, blijft open in andere

    De winkelketen Euroshop, die onder meer een assortiment doe-het-zelfproducten maar ook heel wat andere producten verkoopt, moest vandaag in West-Vlaanderen de deuren sluiten. In Oost-Vlaanderen en Henegouwen konden de vestigingen van de keten wel open blijven. Dat meldt de VRT.

    Het is een nieuwe illustratie dat het vrijdagavond gepubliceerde ministerieel besluit over de opening van tuincentra en doe-het-zelfzaken op allerlei manieren geïnterpreteerd kan worden. Van heel wat zogenaamde multiketens, die een heel groot assortiment producten verkopen, waren afgelopen weekend sommige winkels open en andere dicht.

    Ook gespecialiseerde zaken zoals de verfketen Colora kloegen al aan dat ze van sommige gemeentes mogen openen en van andere niet.

  • Bijna helft corona-overtreders jonger dan 30

    De verschillende politiediensten in ons land hebben in één maand tijd zeker 36.114 pv's voor een overtreding van de coronaregels opgesteld. Dat meldt de federale politie. Het werkelijke aantal overtredingen ligt wellicht veel hoger, alleen al omdat bijvoorbeeld de GAS-boetes niet meegeteld worden.

    Bijna de helft van de overtreders zijn tussen 18 en 29 jaar oud. Bijna een derde zijn 18 tot 24 jaar oud, ongeveer 15 procent zit in de categorie 25 tot 29 jaar.

    De Tijd meldde zaterdag al dat de parketten al bijna 21.000 pv’s verwerkt hebben. De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Erwin Dernicourt, spreekt over een ‘spectaculaire stijging’.

  • Bijna iedereen besmet in woonzorgcentrum in Hoei

    De overgrote meerderheid van bewoners en personeelsleden van residentie des Longs Thiers in Hoei, in de provincie Luik, is positief getest voor het coronavirus. Van de 40 personeelsleden en 43 bewoners die getest werden, zijn slechts drie bewoners en één personeelslid niet besmet.

    De residentie moest al verschillende overlijdens optekenen, maar voor uitbater Francesco Virone is het onmogelijk om de precieze oorzaak te achterhalen. ‘De meeste geteste mensen zijn asymptomatisch en het is moeilijk te achterhalen of de overleden bewoners zijn getroffen door het virus of een andere ziekte’, zegt hij.

  • Huisartsen sluiten derde van triageposten

    Het aantal triageposten, waar huisartsen vermoedelijke covid-19-patiënten aan een eerste onderzoek kunnen onderwerpen, wordt komende week afgebouwd. Het aantal posten in Vlaanderen zal dalen van 90 naar 60, meldt de VRT.

    De afbouw is het logische gevolg van het kleinere aantal mensen dat zich aanmeldt met mogelijke covid-symptomen. Via de triageposten konden de spoeddiensten van de ziekenhuizen ontlast worden.

  • Orthodoxe christenen vieren Pasen in lege kerken

    Een priester van de Servisch-orthodoxe kerk houdt een eenzame paasdienst in de stad Podgorica.
    Een priester van de Servisch-orthodoxe kerk houdt een eenzame paasdienst in de stad Podgorica. ©AFP

    In zowat alle landen waar orthodoxe christenen Pasen vieren, waren de kerken zondag leeg. Gelovigen volgden de religieuze diensten via internet of de televisie.

    Het orthodoxe paasfeest valt dit jaar een week na dat van de westerse christenen, onder wie de katholieken. Wereldwijd zijn er naar schatting 260 miljoen orthodoxe christenen.

    In sommige landen kwamen de gelovigen wel naar de kerk. Zo kwamen honderden gelovigen in Georgië af op een dienst in de kathedraal in Tbilisi. De autoriteiten hadden daar toestemming voor gegeven. Ook in Bulgarije konden mensen naar de kerk. Gelovigen moesten daar wel mondkapjes dragen en afstand houden van elkaar.

    De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, ging zondag naar een kerk en had kritiek op de maatregelen die religieuze vieringen tijdens de pandemie volgens hem verstoorden. ‘Ik keur het niet goed dat mensen de weg naar de kerk voor andere mensen hebben afgesloten’, zei Loekasjenko, zonder te specificeren wie hij viseerde. De Wit-Russische president houdt al weken vol dat zijn land niet wordt geteisterd door het virus.

  • Regio's gaan praten over gezamenlijke heropening scholen

    De ministers van Onderwijs van de verschillende gemeenschappen zitten volgende week samen opm een datum te zoeken voor een stapsgewijze heropening van de scholen. Dat zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De lessen hervatten vanaf maandag wel, maar alleen voor zogenaamde ‘pre-teaching’ vanop afstand.

    Het kabinet-Weyts hoopt de komende week eerst met de koepels en de vakbonden tot een concreet perspectief te komen. Nadien volgt overleg met de ministers uit de Franse en Duitstalige gemeenschap, Caroline Désir en Harald Mollers.

    Mocht het tot een akkoord komen, dan zal wellicht niet het volledige leerplichtonderwijs van de ene op de andere dag heropstarten. Vermoedelijk zal eerst het lager onderwijs aan de beurt zijn. Eén van de praktische vragen die moeten beantwoord worden, is hoe het schoolvervoer zal worden georganiseerd. De afstandsregels beperken immers de capaciteit van de schoolbussen. Mogelijk kunnen mondmaskers een deel van de oplossing bieden.

  • Parijs gaat 2 miljoen mondmaskers verdelen

    Parijs zal ongeveer 2 miljoen mondmaskers gratis aan zijn inwoners uitdelen. Burgemeester Anne Hildago vertelde het zondagsblad Journal du Dimanche dat de stad tegen het eind van de maand al een half miljoen herbruikbare mondmaskers ter beschikking zal stellen. Tegen midden mei zullen alle Parijzenaars hun eigen mondmasker hebben.

      De burgemeester becijferde dat de maatregel de gemeenschap zowat drie miljoen euro zal kosten. De gratis mondmaskers zijn in apotheken af te halen terwijl de meest kwetsbaren - ouderen en mensen die reeds aan een ziekte lijden - de maskers als eerste zullen krijgen.

    Tegelijk spreekt zij zich uit voor het verplicht dragen van een mondmasker bij gebruik van het openbaar vervoer. Dat zou een primeur voor Frankrijk zijn. Hidalgo zei dat er in het dichtbevolkte Parijs met zijn zowat 2,2 miljoen inwoners gemiddeld 20.000 mensen op elke vierkante km wonen. In sommige districten stijgt dit tot 40.000 mensen.

  • 'ECB kan nog meer doen als dat nodig is'

    De Europese Centrale Bank (ECB) kan indien nodig verdere maatregelen nemen om de eurozone door de coronacrisis te helpen. Dat zeiden verschillende beleidsmakers van de ECB afzonderlijk van elkaar. De ECB kwam al met een ongekend steunpakket voor de Europese economie. 'We hebben al enorm veel gedaan', zie de Franse bankgouverneur Francois Villeroy tegen de Franse krant Journal Du Dimanche. "Mocht het nodig zijn om meer te doen wat binnen ons mandaat ligt om de prijsstabiliteit te bewaken, dan zullen we dat niet nalaten."

    Volgens de Fransman heeft niemand de crisis zien aankomen. "De crisis is totaal ongekend in zijn vorm en erger dan eerdere crises." Zijn Spaanse collega Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB, zei tegen het Portugese weekblad Expresso dat de centrale bank klaar staat om te reageren op verdere ontwikkelingen binnen de markten.

    De hints over flexibiliteit in de crisisrespons door de ECB zouden beleggers gerust kunnen stellen. De spanningen op de financiële markten namen de laatste tijd weer toe. De verkoop van Italiaanse en Spaanse schuldpapieren dreven de financieringskosten voor die landen op in vergelijking met andere landen. .

  • Paul Gheysens (Ghelamco) financiert coronaplatform

    Een Vlaamse start-up ontwikkelde een digitaal platform waarmee bedrijven de immuniteit van hun personeel kunnen opvolgen om zo de activiteiten veilig te kunnen herstarten.

    Het initiatief komt van de sportarts Servaas Bingé en tech-ondernemer Jelle Van De Velde die vorig jaar aan de wieg stonden van emma.health, een digitaal gezondheidsplatform dat samenwerkt met het ziekenfonds Partena. Door de komst van het corona-virus hebben ze hun focus nu verlegd naar een platform om het virus en de immuniteit ervan op te volgen bij bedrijven. Dat gebeurt met het consortium TestCovid19.be, vernam De Tijd.

    In dat consortium zitten dokters, biotechnologen, wetenschappers, ingenieurs en ondernemers. Een van de financiers is de West-Vlaamse vastgoedfamilie Gheysens (Ghelamco), die minderheidsaandeelhouder is van emma.health, dat een tiental medewerkers telt.

  • Eén op vijf geteste rusthuisbewoners covid-positief

    Op bijna 9.000 afgenomen tests bij bejaarden in woonzorgcentra waren er 1.666 positief, of 19 procent. Dat meldt wetenschappelijk centrum Sciensano, nu de eerste fase van een grote testoperatie in de rusthuizen bijna afgerond is. Toen enkele weken geleden bleek dat het coronavirus zich snel verspreidde in een aantal van de 1.500 Belgische rusthuizen, werd afgesproken snel 20.000 tests te doen. Daarvan zijn er intussen ongeveer 19.000 geanalyseerd. 

    Naast de 9.000 bejaarden zijn ook ongeveer 10.000 zorgwerkers in het rusthuis getest. Van hen bleek één op acht (12 procent) positief. Bij personeel met symptomen bleek bijna één op drie positief voor covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. De anderen waren dus ziek om een andere reden, bijvoorbeeld een gewone griep. Bij mensen zonder symptomen vielen één op de tien tests positief uit. Besmet personeel dat niet ziek is, kunnen bejaarden aansteken en hen vervolgens ziek maken. 

    46%
    rusthuizen
    Slechts 46 procent van de geteste inwoners (met symptomen) van woonzorgcentra bleken besmet met het coronavirus. Dat doet vermoeden dat het aantal sterfgevallen in die centra als gevolg van corona een pak lager liggen dan gerapporteerd.

    Bij de geteste bejaarden met symptomen bleek 46 procent covid-19 te hebben. Dat is voor onder meer premier Sophie Wilmès de reden om de sterfterapportering in ons land in vraag te stellen. België telt ook mensen bij de statistieken van wie vermoed wordt dat ze de ziekte hadden. Van de vandaag gerapporteerde 154 doden in woonzorgcentra is maar 4 procent bevestigd covid-positief. Als zoveel mensen negatief testen terwijl er toch een vermoeden was, is de redenering dat uiteindelijk ook veel niet-covid-gevallen bij de sterfgevallen worden gerekend.

    15 procent van de geteste bejaarden zonder symptomen bleek toch positief. 

    Verschillen tussen regio's

    Opvallend is dat er verschil zit op de regionale testingstrategie. Wallonië koos vooral voor het testen van personeel (4.257) in plek van bejaarden (643). Vlaanderen testte veel meer bewoners (7.272) dan personeel (4.257). Ook Brussel testte meer bewoners (1.014) dan personeel (677).

    Er is afgesproken 210.000 tests te doen. Daarvan zijn er volgens minister Philippe De Backer, de materiaalman van de federale regering, nu 46.000 uitgedeeld. Het doel van De Backer is 10.000 tests per dag - in ziekenhuizen, klinische labo's en rusthuizen. Hij zit nu aan 6 à 7.000.

  • Coronagedicht: 'Hier'

    De Italiaanse auteur Sandro Veronesi schreef een gedicht om zijn gevoelens te uiten in deze bijzondere coronatijden. Het verscheen eerder in de Italiaanse krant Corriere della Sera, de schrijver bood De Tijd aan het vertaald te publiceren.

    'Er is een plaats op de wereld waar de wereld de wereld niet meer is en die plaats is hier.

    In ons huis, voor wie een huis heeft,

    is de wereld de wereld niet meer.

    In de spartaanse kamertjes waar de ouden sterven

    honderd keer per dag,

    en dan nog honderd keer,

    en dan nog eens honderd keer

    ...

  • Mutaties van virus vastgesteld in ons land

    Het nieuwe coronavirus is al verschillende keren gemuteerd. Op basis van verwantschappen in het RNA van het virus kunnen wetenschappers over de hele wereld stambomen van het coronavirus opstellen. Aan het Rega-Instituut van de KU Leuven hebben ze intussen het genoom van 185 stalen op de kaart van België gezet op basis van de woonplaats van de patiënt. Daaruit komen veel verschillende clusters naar voren. Er is dus niet één patient zero in België, er zijn er meer.

    'De stamboom van het virus is in België diverser dan elders', zegt moleculair viroloog Piet Maes (KU Leuven) aan De Morgen. Als het genoom van een staal in België sterk lijkt op een staal in China, dan is de kans heel groot dat de Belg uit China kwam of door iemand uit China besmet geraakt is en vervolgens ook anderen in België heeft besmet. In Nederland zie je twee of drie duidelijke clusters, terwijl de stamboom van het virus in België diverser is dan elders. Op de visualisaties is te zien hoe de eerste Belgische patiënt na een repatriëring niet voor een besmetting zorgde. De golf aan besmettingen ontstaat pas in de weken daarna, als reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland en Italië het land binnenkomen na de krokusvakantie.

    Mutaties in kaart brengen, is van belang omdat het de nauwkeurigheid van de testen en de efficiëntie van een vaccin in gevaar kan brengen. 

  • Corona-update: minder dan 5.000 patiënten in ziekenhuis

    Er zijn in de voorbije 24 uur 265 mensen wegens het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen. Dat blijkt uit de dagelijkse update over de corona-pandemie in ons land door de dienst Volksgezondheid.  Tegelijk zijn 409 mensen uit het ziekenhuis ontslagen, waardoor het aantal opgenomen mensen zakt tot 4.871. Dat is het laagste cijfer sinds 1 april. Op de absolute piek van de epidemie lagen ruim 5.700 mensen in het ziekenhuis met covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

    De 265 opnames zijn opnieuw een daling nadat de voorbije dagen sprake was van een lichte stijging tot boven 300 opnames per dag. Met de cijfers is het altijd opletten, want er is mogelijk een weekendeffect.

    Daarnaast liggen er ook weer minder patiënten (1.081) op intensieve zorg. Zij bezetten intussen minder dan de helft van de beschikbare capaciteit op intensieve.

    230
    Coronadoden
    Er zijn de voorbije 24 uur ook opnieuw 230 nieuwe overlijdens door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 5.683 brengt.

    Er zijn de voorbije 24 uur ook opnieuw 230 nieuwe overlijdens door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 5.683 brengt. 76 mensen stierven in het ziekenhuis,154 in de woonzorgcentra. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen gaan in dalende lijn, de sterfgevallen in de rusthuizen niet.

    Er zijn ook 1.313 nieuwe covid-19-besmettingen. Daarvan kwamen 407 positieve tests uit de woonzorgcentra.

    ©BELGA

     

  • De tracing app als deel van de exitpuzzel

    Leiden uw smartphone, bluetooth en een simpele app ons naar de exit uit dit alles? Een gigaverbond van techgiganten, academici en overheden suggereert van wel. Maar een wondermiddel is het niet, en zeker geen dat we al morgen mogen verwachten. 

  • Datalek bij Belgische 'corona-app'

    Covid19-Alert, een contact-tracing-app die ook in België appliceerde, staat in Nederland met de billen bloot. Technologiejournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws meldt dat er binnen de 24 uur nadat Covid19-Alert de app in Nederland voorstelde er al een datalek is gevonden. 

    De app wil via bluetoothtechnologie uw contacten op geanonimiseerde wijze in kaart brengen, zodat u een melding ontvangt als één van die contacten positief testte voor het coronavirus. Bluetooth kan afstanden tussen twee toestellen uitgerust met de technologie perfect meten. 

    Het is ook het privacyvriendelijke alternatief, want het slaat geen locatiedata op. Maar bij Covid19-Alert, van technologiondernemers Wouter Van Hecke en Sander De Vries van het Belgisch-Poolse Immotef, liep het dus al mis. In de broncode van de app staat een oude database met 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van een andere app van Immotef. 

    Een deel van de broncode ging ondertussen weer offlne, na de melding door RTL Nieuws. Het datalek is een gevolg van een foutje, zegt oprichter Wouter Van Hecke aan De Tijd. 'Bij het openstellen van de broncode is er in alle haast een bestand teveel, van een andere app, mee opgeladen.' 

  • Australië uit kritiek op WHO en China

    Australië pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de coronapandemie. Er moet onder meer tegen het licht worden gehouden hoe de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de crisis heeft aangepakt.

    Minister Marise Payne (Buitenlandse Zaken) zei ook dat er duidelijkheid moet komen over hoe China is omgegaan met de uitbraak in Wuhan, de miljoenenstad waar het virus voor het eerst de kop opstak. Ze wil details over de 'oorsprong van het virus, de wijze waarop het is aangepakt en de openheid waarmee informatie is gedeeld'.

    We willen details over de oorsprong van het virus in China, de wijze waarop het is aangepakt en de openheid waarmee informatie is gedeeld.

    Marise Payne
    Australisch minister van Buitenlandse Zaken

    De voorbije dagen duiken steeds meer stemmen op dat het virus niet op een lokale markt in Wuhan zou zijn overgesprongen naar de mens, maar dat het virus mogelijk per ongeluk uit een onderzoeksinstelling zou zijn 'ontsnapt'. Een van de werknemers zou besmet zijn geraakt en het virus hebben overgedragen op inwoners van Wuhan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei eerder al dat er een 'volledig onderzoek' gedaan moet worden naar hoe het virus 'in de wereld is gekomen'. De VS hebben eerder ook twijfels geuit bij de cijfers over het aantal doden en besmettingen dat China heeft gerapporteerd. 

    Hoe sommige functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève omgingen met de coronacrisis, heeft de wereld niet heeft geholpen.

    Greg Hunt
    Australisch minister van Volksgezondheid

    De Australische minister van Buitenlandse Zaken vindt bovendien dat zo'n onafhankelijk onderzoek niet moet worden uitgevoerd door de WHO. Die organisatie speelt zelf een hoofdrol bij de strijd tegen het virus. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de WHO verweten de crisis slecht te hebben aangepakt. Hij heeft de Amerikaanse financiële bijdrage aan de gezondheidsorganisatie daarom voorlopig laten stopzetten.

    Ook Australië is kritisch over de WHO. De Australische minister Greg Hunt (Volksgezondheid) zegt dat de wijze waarop sommige WHO-functionarissen in Genève omgingen met de coronacrisis 'de wereld niet heeft geholpen'. Australië had volgens hem succes bij de strijd tegen het virus omdat het een eigen lijn volgde. Zo heeft Australië als een van de eersten, tegen het advies van de WHO in, de toegang vanuit China geblokkeerd.

  • Lady Gaga en co verzamelen 128 miljoen dollar met thuisconcerten

    Een breed scala aan internationale artiesten heeft vanuit huis een gezamenlijk optreden gegeven dat online was te volgen. Paul McCartney, Billie Eilish en The Rolling Stones behoorden tot de hoofdacts.

    Het thuisconcert One World: Together At Home begon zaterdagavond en duurde tot 04.00 uur zondagochtend. De laatste twee uur werd op verschillende Amerikaanse televisiestations uitgezonden. Het concert eindigde met een optreden van Lady Gaga, John Legend, Andrea Bocelli en Céline Dion die het populaire nummer The Prayer van de twee laatstgenoemden zongen. 

    Dit is een liefdesbrief aan mensen in de frontlinie

    Lady Gaga

    Het benefietconcert was een initiatief van Lady Gaga, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en de non-profitorganisatie Global Citizen. Door middel van persoonlijke verhalen van onder meer medisch personeel werd stilgestaan bij de impact van het coronavirus wereldwijd. Lady Gaga noemde het 'een liefdesbrief' aan de mensen in de frontlinie.

    Global Citizen liet weten dat bijna 128 miljoen dollar is gedoneerd. Omgerekend is dat zo'n 118 miljoen euro. Ruim 55 miljoen dollar gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van het coronavirus. De rest van het opgehaalde bedrag is bestemd voor de lokale en regionale hulpverlening.

  • Minder doden in de VS

    Het aantal mensen in de VS dat de afgelopen 24 uur is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus bedraagt 1891. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. Het aantal ligt fors lager dan de afgelopen dagen. Vrijdag kwamen 3856 om, de dag daarvoor een recordaantal van 4491. Sinds de uitbraak van het coronavirus stierven 38.664 Amerikanen. Geen enkel ander land kent zoveel geïnfecteerden en doden.

    De komende gaan verschillende staten de economie herlanceren. Texas en Vermont bijvoorbeeld staan bepaalde bedrijven toe maandag te heropenen als ze de voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Montana zal vrijdag beginnen met opheffing van beperkingen.

    ©AFP

    Dat verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag.'We blijven een aantal positieve signalen zien dat het virus zijn hoogtepunt is gepasseerd', aldus Trump tijdens zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis.

    Ook de vguverneur Andrew Cuomo van New York, het epicentrum van de virusuitbraak in de VS, toonde zich voorzichtig optimistisch. 'Als je kijkt naar de laatste drie dagen, dan kan je concluderen dat we voorbij de piek zijn en de daling hebben ingezet.'

  • Overzicht van gisteren

    De rush op de tuincentra en doe-het-zelfzaken bleef grotendeels uit. 

    Niet iedereen schiet het voorstel van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) voor een verlenging van het schooljaar bij voorbaat af. Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen kan zich daarin wel vinden. 'Het is daarom goed dat er ruimte wordt gecreëerd. Maar het is aan de school om te beslissen of ze van die ruimte gebruik maakt, uiteraard na overleg binnen het schoolteam.' De vakbonden zeggen categoriek 'neen' tegen de suggestie van de minister. 

    En de curve van het aantal patiënten op intensive care in België vlakt verder af, maar de druk op de ziekenhuizen neemt erg traag af.

  • Vrees voor nieuwe golf besmettingen later dit jaar

    Wie besmet is met het coronavirus, heeft niet noodzakelijk immuniteit opgebouwd. De kans is reëel dat besmette personen die milde of geen symptomen hadden, later nog steeds besmet kunnen raken. Dat heeft microbioloog Herman Goossens gezegd in het VTM Nieuws. 

    Om de immuniteit van de bevolking in kaart te brengen zijn dringend serologische testen nodig. Die testen zijn nodig om de kwaliteit van de aangemaakte antistoffen te evalueren en ze kunnen als basis dienen om het verdere exitbeleid uit te stippelen. Er circuleren honderd van die testen wereldwijd, maar de betrouwbaarheid liet vaak te wensen over. Binnenkort zou in België een keuze gemaakt worden met welke immuuntesten we hier aan de slag gaan. Die keuze zal gebeuren op basis van de kwaliteit van de test én de mogelijkheid om die in grote getallen te bestellen. 

    Intussen blijkt dat de quarantainemaatregelen ook gevolgen hebben voor de groepsimmuniteit. Door snel maatregelen te nemen, blijkt volgens cijfers in Spanje, Italië en vermoedelijk ook ons land minder dan 5 procent van de bevolking immuun te zijn. Dat is veel te laag, meent Goossens, en kan ertoe leiden dat een nieuwe golf van besmettingen later dit jaar nog een zware impact heeft. Om die gevolgen te beperken, is een groepsimmuniteit van 60 à 70 procent wenselijk, zegt Goossens. 

  • 158.000 doden door coronavirus

    Wereldwijd zijn in 185 landen 2,3 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. Volgens de officiële cijfers althans. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk pakken hoger. 

    Tot op heden zijn er 158.202 doden geteld. Dat blijkt uit de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit. De VS betalen met 38.244 dodelijke slachtoffers de zwaarste tol. België staat tiende met 5.453 sterfgevallen. 

    Met 716.883 besmettingen voeren de VS de 'wereldranglijst' aan. Spanje telt 191.726 infecties. België staat met 37.183 besmettingen op de tiende plaats.

     

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud