1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Kappers en musea mogen weer open

De Nationale Veiligheidsraad versoepelt opnieuw de coronamaatregelen.
  • 'Airbus praat met vakbonden over grote ontslagronde'

    De Europese vliegtuigbouwer Airbus praat naar verluidt met vakbonden over een aanstaande ontslagronde. Het bedrijf is in de problemen gekomen door de coronacrisis, die de vraag naar vliegtuigen treft. Orders worden ingetrokken en Airbus ziet zich gedwongen de productie te verlagen.

    Ingewijden bij de gesprekken weten niet hoeveel banen er zouden verdwijnen. De plannen zullen naar verwachting volgende week bekend worden, maar dat is ook afhankelijk van de onderhandelingen met de bonden. Meerdere berichten hebben het over 10 procent van het personeel dat op straat zou belanden. Dat zou betekenen dat meer dan 10.000 van de 134.000 werknemers hun baan kwijt zouden raken.

    Airbus weigerde op de kwestie in te gaan. Topman Guillaume Faury waarschuwde eerder al dat hij onpopulaire maatregelen zou moeten nemen en dat bezuinigingen noodzakelijk zijn. Fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje namen al op tijdelijke basis afscheid van duizenden werknemers.

  • Ruim 4,3 miljoen besmettingen en bijna 300.000 doden

    Er zijn wereldwijd 4,31 miljoen mensen met het coronavirus besmet geraakt, terwijl er 294.879 aan zijn bezweken. Er genazen meer dan 1,5 miljoen patiënten. Dat blijkt woensdagavond uit de gegevens van de vermaarde Johns Hopkins-universiteit.

    De Verenigde Staten blijven afgetekend het zwaarst getroffen, maar kennen ook het meeste aantal genezingen.  In de VS zijn 1,38 miljoen mensen geïnfecteerd geraakt. Daarna komen op verre afstand Rusland met 242.271 besmettingen, Groot-Brittannië met 230.984, Spanje met 228.030, en Italië met 222.104 infecties. België is vijftiende met 53.981 besmettingen.

    Het virus heeft volgens het dashboard van Johns Hopkins in de VS al aan 83.356 mensen het leven gekost. Er zijn 33.263 dodelijke slachtoffers in Groot-Brittannië, 31.106 in Italië, 27.077 in Frankrijk en 26.920 in Spanje. In deze lijst staat België zevende met 8.843 sterfgevallen.

    Wereldwijd zijn 1,52 miljoen mensen genezen verklaard, met bovenaan de VS waar 230.287 patiënten de ersntige longziekte te boven zijn gekomen. België is twintigste met 13.937 genezingen.

  • VBO betreurt goedkeuring opschorting van opzeggingstermijn

    Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) betreurt dat het wetsvoorstel is goedgekeurd om de opzeggingstermijnen op te schorten voor wie ontslagen wordt terwijl hij of zij tijdelijk werkloos is door het coronavirus. Dat zegt de werkgeversfederatie in een persbericht. De Kamercommissie Sociale zaken, Werk en Pensioenen keurde het voorstel van sp.a-fractieleider Meryame Kitir woensdag goed in tweede lezing.

    Deze maatregel is een gemiste kans om de ondernemingen zuurstof te geven.

    Monica De Jonghe
    Directeur-generaal VBO

    'Deze maatregel is een gemiste kans om de ondernemingen zuurstof te geven. Hij zal het herstel van de economische activiteit in ons land verder bemoeilijken, met mogelijk meer faillissementen tijdens en na de zomer en dus een groter risico op permanente werkloosheid tot gevolg', meent Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO.

    Door het wetvoorstel goed te keuren, sloot de Kamer een achterpoortje in de wetgeving rond tijdelijke werkloosheid door corona, waardoor bedrijven goedkoop werknemers konden ontslaan.

  • CD&V wil DJ goedkoper maken

    Nu duidelijk is dat minstens tot 1 juli geen enkel event mag doorgaan, heeft CD&V een wetsvoorstel klaar om de sector een fiscaal ruggensteuntje te geven. De partij wil de buitenlandse artiest, entertainer of sporter die in ons land komt spelen en op jaarbasis hier minder dan 15.000 euro komt verdienen, voortaan vrijstellen van belasting. Dat belastingvoordeel komt in de eerste plaats ten goede aan de Belgische organisatoren, zoals de Memorial Van Damme, de Ronde van Vlaanderen en het culturele circuit met festivals, concerten, theaters, dans en het clubcircuit.

    De entertainers rekenen hun gage doorgaans aan in netto, waardoor de bestaande belasting van 18 procent die moet worden ingehouden door de organisatoren voor die laatsten een bijkomende kost vormt. 'Vandaag is het zo dat entertainers belast worden in het land waar ze hun prestaties leveren. Maar in de OESO (de rijke westerse landen) is de trend wel om die heffing af te schaffen. De afweging van veel overheden is dat de administratieve kost uiteindelijk hoger uitvalt dan de inkomsten die het oplevert. Nederland doet dat bijvoorbeeld al', stelt Daan Buylaert, advocaat bij het fiscaal kantoor Tiberghien.

    'De regeling is eigenlijk een intern-rechtelijke verbreding van de afspraak die er nu al is tussen ons land en de Verenigde Staten. Een Belg die daar minder dan 15.000 euro verdient, betaalt geen belasting, wat ook voor Amerikanen geldt die hier komen spelen of DJ'en bijvoorbeeld.' Zodra een artiest meer verdient dan 15.000 euro, zou hij belast worden op basis van het huidige systeem: een belasting van 18 procent op het totale bedrag.  

  • Hoe Kinepolis zijn zalen weer gaat openen

    Hoe gaat de bioscoopgroep Kinepolis zijn zalen weer openen? Door tussen de bezoekers telkens twee zetels open te laten. En de tickets en snacks alleen online aan te bieden, zegt CEO Eddy Duquenne in een gesprek met De Tijd. Wanneer dat zal gebeuren, is nog onduidelijk. Daarvoor is het wachten op het fiat van de Veiligheidsraad.

    De beursgenoteerde bioscoogroep en de andere cinema-uitbaters hopen kort voor de zomervakantie weer van start te gaan. Al zal het in andere landen allicht wat sneller gaan. De 110 complexen van Kinepolis - in acht landen in Europa, de VS en Canada - zijn sinds 13 maart gesloten door de coronacrisis.

    Lees ons gesprek met Eddy Duquenne hier.

  • Mondmaskers verplicht bij Uber

    Het taxiplatform Uber gaat zijn chauffeurs en leveranciers (bijvoorbeeld die van Uber Eats) verplichten om mondmaskers te dragen. Het heeft 20 miljoen mondmaskers gekocht voor zijn chauffeurs en heeft er al daarvan al vijf miljoen verdeeld. De Amerikaanse scale-up heeft 50 miljoen dollar opzijgezet om mondmaskers en ontsmettingsmiddelen te kopen voor zijn chauffeurs. 

    De klanten zullen vanaf maandag eveneens mondmaskers of een ander soort gezichtsbedekking moeten dragen om gebruik te maken van de Uber-taxis.

    Voorts wordt het aantal passagiers per rit beperkt tot drie, zodat er geen passagiers vooraan in de auto plaatsnemen.

  • Uitstel van solden naar 1 augustus goedgekeurd in parlement

    De Kamercommissie Economie heeft woensdag het wetsvoorstel goedgekeurd om de solden uit te stellen naar 1 augustus. De sperperiode blijft zoals anders de periode van één maand voorafgaand aan de solden.

    Daarnaast krijgen handelaars die met een uitverkoop bezig waren vóór de coronamaatregelen, een verlenging van de uitverkoop voor de duur van de coronamaatregelen.

  • BBTK hekelt zondagsopening Schoenen Torfs

    De BBTK kant zich tegen het voornemen van Schoenen Torfs om al zijn winkels - behalve die in shopppingcentra, die zondag gesloten zijn - 7 dagen op 7 te openen. Dat laat de socialistische vakbond weten in een persbericht.

    Volgens de vakbond stelt Trofs zich zo 'boven de wet' en gaat het bedrijf daarmee in tegen de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. De BBTK zal daarom klacht neerleggen bij de bevoegde inspectiediensten en alle politiezones van de gemeenten waar een Schoenen Torfs-winkel gevestigd is.

    'Als vakbond hebben we alle begrip voor ondernemers die omzet verliezen, maar de wet geldt voor iedereen', stelt de vakbond. 'Bovendien stellen we ons ook vragen bij de arbeidsvoorwaarden in deze context. Buiten de zogenaamde toeristische zones kan het personeel maximum 6 zondagen per jaar tewerkgesteld worden. Hoe gaat men dit doen wanneer men al een zondagsopening had in januari en de zomersolden en het eindejaar nog moeten komen?'

  • Fitness en sauna blijven dicht

    Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen door de Nationale Veiligheidsraad zullen niet alle zaken op 18 mei de deuren kunnen openen. Fitnesszalen, sauna's, massagesalons en casino's blijven dicht, meldt minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

    Behalve de winkels, die sinds maandag open zijn, mogen volgende week ook de contactberoepen als kappers, schoonheids- en nagelsalons, tattoo- en piercingsalons en niet-medische pedicurezaken weer opstarten. Ook markten die op regelmatige basis - dagelijks, wekelijks of tweewekelijks - plaatsvinden kunnen vanaf 18 mei doorgaan, mits de lokale autoriteiten daar toestemming voor geven. Markten met meer dan 50 kramen blijven verboden, net zoals jaarmarkten.

    De horeca en bedrijven in de toeristische en de evenementensector kunnen ten vroegste op 8 juni hun activiteiten hervatten.

  • Europa eist terugbetaling van reizen

    De Europese Commissie blijft erbij dat reizigers die hun vakantie of vlucht hadden geboekt, hun geld moeten terugkrijgen. Vervoersmaatschappijen en reisorganisaties kunnen een voucher aanbieden en een uitgestelde vlucht of cruise aantrekkelijker maken, maar de optie van terugbetaling moet te allen tijd op tafel blijven. 'Als mensen hun hele vakantiebudget staken in die tickets hebben ze die terugbetaling nodig,' benadrukt Margrethe Vestager, vice-voorzitter van de Europese Commissie, bij de voorstelling van een EU-pakket dat toerisme opnieuw opnieuw geleidelijk mogelijk moet maken.

    De terugbetaling is vastgelegd in de Europese wetgeving die de passagiersrechten garandeert. Maar een twaaltal Europese landen, waaronder België, houden zich niet aan die regel en laten tegoedbonnen toe met latere vervaldatum. Ze doen dit om de vervoersmaatschappijen en toerismebureaus niet in een faillissement te dwingen als zoveel klanten tegelijk terugbetaling eisen. België heeft bijvoorbeeld al een regeling voor pakketreizen goedgekeurd die de klant vergoedt met een voucher dat minstens één jaar geldig is. 

    Landen die weigeren de terugbetaling te garanderen, zullen wellicht een Europese inbreukprocedure aan hun broek krijgen. Maar om de sector te beschermen, vraagt de Commissie lidstaten vouchers extra aantrekkelijk te maken. Dat kan door bijvoorbeeld heel flexibele tickets te bieden met bijvoorbeeld extra diensten, een gegarandeerde terugbetaling of overdraagbaar aan iemand anders. In een brief aan alle lidstaten dringt EU-commissaris voor consumentenbeleid Didier Reynders er met zijn collega voor transport, Adina Valean, ook op aan dat lidstaten zich garant stellen voor de terugbetaling van tickets.

  • Premier Wilmès: 'Geen terugkeer naar normaal voor de zomer'

    Premier Sophie Wilmès (MR) laat duidelijk verstaan dat er geen sprake van is dat alle coronamaatregelen voor de start van de zomer zullen verdwijnen. 'Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve events zijn sowieso verboden tot 30 juni', klonk het na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. 'Ik kan zeggen dat het geen terugkeer naar normaal wordt voor de zomer.'

  • Kappers en musea mogen weer open

    Kappers, bepaalde andere contactberoepen, musea, historische gebouwen en markten met maximum 50 stands mogen vanaf maandag 18 mei onder strikte voorwaarden weer open.

    Voor marktkramers en hun personeel worden mondmaskers verplicht.

    Tickets voor musea moeten via telefoon of online verkocht worden en er moeten maatregelen komen om lange wachtrijen te vermijden.

    Dat is aangekondigd door premier Sophie Wilmès (MR) na afloop van een Nationale Veiligheidsraad, het overleg tussen de federale topministers, de regionale ministers-presidenten en wetenschappelijke experts.

    Ten laatste vrijdag gaat er een rapport over de cultuursector naar de expertgroep die de regering adviseert bij de versoepeling van de maatregelen. Die moet zich buigen over de voorstellen om geleidelijk weer culturele events toe te laten.

    Ook dierenparken mogen weer open, met een circulatieplan.

    Trainen in clubverband mag ook weer, in aanwezigheid van een coach en maximaal 20 sporters samen op het terrein.

    Op huwelijken en begrafenissen zijn weer 30 mensen toegelaten, zonder receptie achteraf.

  • Volg live de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad

    De Nationale Veiligheidsraad boog zich over het verder loslaten van de coronamaatregelen. Kappers mogen allicht weer open en groepstrainingen worden weer toegelaten, maar voor toerisme is het wellicht nog te vroeg.

  • Corona-update: nieuwe ziekenhuisopnames stijgt tot 70

    De voorbije 24 uur zijn er 70 nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen gemeld. Dat zijn er licht meer dan de 43 van gisteren, toen er voor de eerste keer in twee maanden tijd minder dan 50 nieuwe coronapatiënten waren en het weekendeffect nog speelde. 'Maar de dalende trend lijkt te hervatten. Het zevendaags gemiddelde (elke dag wordt het gemiddelde van de voorbije zeven dagen vergeleken met datzelfde cijfer van de dag ervoor) neemt af met acht procent per dag', aldus de Belgische anti-coronatsaar Steven Van Gucht.

    205 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Op de afdeling intensieve zorg is er een daling van 45 patiënten tot 420.

    Er liggen nu 2.014 patiënten in het ziekenhuis met covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt.

    Er zijn verder 202 nieuwe besmettingen genoteerd, een daling van 128 ten opzichte van de 330 van gisteren. Er werden 9.706 tests uitgevoerd. Dat is wat minder dan voorbije tijd, toen er dagelijks tot 25.000 tests zijn uitgevoerd, voornamelijk door een lager aantal tests door het federale testplatform.

    Er zijn de afgelopen 24 uur ook 82 nieuwe overlijdens geregistreerd, van wie er 29 in het ziekenhuis stierven en 53 in woonzorgcentra. Dat brengt het totaal aantal coronadoden op 8.843. 'De trend van het aantal overlijdens blijft dalend en neemt af met vier procent per dag',  zegt Van Gucht.

  • Europese industriële productie keldert

    De coronacrisis heeft de industriële productie in de eurozone in maart met 11,3 procent doen dalen tegenover februari. De activiteit van de industrie viel terug naar het laagste peil in minstens negen jaar, blijkt uit cijfers van Eurostat. De productie zakte het meest in Italië (-28,4%), Slovakije (-20,3%) en Frankrijk (-16,4%). Italië heeft als eerste land een lockdown ingevoerd.

    Opvallend is dat de productie van de Ierse industrie met liefst 15,5 procent toenam. Een mogelijke verklaring is dat Ierland veel geneesmiddelen produceert. Ook in Griekenland en Finland steeg de productie, telkens met 1,9 procent. Voor België zijn geen cijfers beschikbaar.

  • Helft minder starters tijdens coronapiek

    Als gevolg van de coronacrisis is het aantal startende zelfstandigen tussen half maart en half april met de helft gedaald in vergelijking met dezelfde periode in een doorsnee jaar. Dat stelt hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van een analyse van de gegevens van 280.000 zelfstandigen.

    De achteruitgang is minder groot dan verwacht. 'Dat er mensen zijn wiens ondernemingszin niet is gestuit door de coronacrisis, is op zich een overwinning', zegt Katrien Jonckheer, directeur starters en zelfstandigen. 'De cijfers kunnen ook deels verklaard worden doordat starters niet halsoverkop een nieuwe onderneming opzetten. De effectieve opstart is de laatste stap in een lang denk- en voorbereidingsproces, dat al voor de coronacrisis begonnen was.'

  • 'Hervatting Bundesliga zal miljarden kijkers lokken'

    Karl-Heinz Rummenigge, de topman van Bayern München, verwacht dat 'miljarden' mensen komend weekend de hervatting van de Bundesliga (eerste en tweede klasse) zullen volgen.

    'De Bundesliga is de eerste grote competitie in de wereld die hernomen wordt', zegt Rummenigge in Bild. 'En als de Bundesliga de enige competitie ter wereld is die op tv wordt uitgezonden, dan verwacht ik dat er miljarden mensen zullen kijken.'  

    'Het zal niet alleen reclame zijn voor ons voetbal, voor de Bundesliga, maar ook voor het hele land en meer specifiek voor de Duitse politiek, die dit mogelijk maakt dankzij een erg goede aanpak. Toen ik jong was, was 'Made in Germany' een handelsmerk. De voorbije jaren is dat wat verloren gegaan. Maar de herneming van de Bundesliga toont aan dat 'Made in Germany' opnieuw een stempel van goedkeuring is.' 

    De herneming van de Bundesliga dit weekend is reclame voor de Duitse politiek.

    Karl-Heinz Rummenigge
    Topman van topclub Bayern München

    Bayern München, hier tijdens een training in de Allianz Arena, neemt het zondag op tegen Union Berlin.
    Bayern München, hier tijdens een training in de Allianz Arena, neemt het zondag op tegen Union Berlin. ©-/FC Bayern Munich/dpa

  • Zweeds rolmodel? Niet zo snel!

    Zweden, het land wordt ook in coronacrisis vaak naar voor geschoven als voorbeeld. Als ongeveer enige democratisch Europees land ging het Scandinavisch land niet in lockdown. In eigen land begint de kritiek echter aan te zwellen. Dat leert ook de jongste economische analyse van de altijd boeiende hoofdeconoom van Swedbank, Andreas Wallström

    Wallström verwacht dat de Zweedse economie in 2020 ook zonder lockdown 5 procent krimpt, maar vervolgens in 2021 slechts een heel schuchter herstel van 2 procent boekt. 'Deze crisis heeft structurele problemen blootgelegd', stelt de hoofdeconoom.

    Hij verwijst naar de dysfunctionele huizenmarkt (remember de bostadsbubbla!), maar ook jongeren en immigranten die niet of nauwelijks aan de bak komen op de arbeidsmarkt en door deze crisis minder dan ooit uitzicht hebben op een job. Wallström wijst ook dat de coronacrisis de zwakheden in de ouderenzorg heeft onderstreept, 'een sociaal probleem dat alleen belangrijker zal worden in de context van de vergrijzing'. 

  • Toerismereus TUI schrapt 8.000 jobs

    De coronacrisis doet TUI ingrijpen. De touroperator wil het wereldwijd met zowat 8.000 banen minder doen. Een combinatie van ontslagen en aanwervingen die worden geschrapt. 

    Het is nog niet duidelijk hoeveel banen sneuvelen in ons land waar marktleider TUI 2.300 mensen tewerk stelt. De ingreep helpt de Duits-Britse toerismereus 30 procent kosten te besparen. TUI telt wereldwijd bijna 70.000 werknemers.

    De groep zag het resultaat voor belastingen en intresten in het eerste halfjaar (tot eind maart) 828,7 miljoen euro rood kleuren.

    TUI heeft al zicht op staatssteun, dankzij het steunplan van honderden miljarden euro's dat de Duitse regering medio maart aankondigde voor de Duitse bedrijven. Het gaat onder meer om leningen. Maar TUI zegt dat die leningen op zeer korte tijd terugbetaald moeten worden. Vandaar de besparingsronde.

    TUI zegt dat reizen in de zomer mogelijk moet zijn, als er duidelijke regels zijn voor bijvoorbeeld hygiëne. 'Het seizoen start later, maar kan daarom ook langer duren', zegt CEO Friedrich Joussen. 

    De Europese Commissie heeft een aantal richtlijnen opgesteld om de zomervakantie deels te redden. Afstand houden en tracing worden de norm. 

  • Abdij Westvleteren hervat bierverkoop

    De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren bieden vanaf donderdagavond weer hun trappistenbier aan. Ze bieden 6.000 kratten te koop aan.

    De bierverkoop blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. Liefhebbers zullen via de webshop tijdelijk drie kratten kunnen aankopen in plaats van twee, al kunnen er wel maar maximaal twee kratten van eenzelfde soort bier worden aangekocht. 

    ©jonas lampens

  • Aanvragen hinderpremies blijven oplopen

    De Vlaamse hinderpremie werd al 125.000 aangevraagd en 100.000 keer uitbetaald. Dat zei Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) op Radio 1. 'Het gaat over grote budgetten maar ze zijn nodig om de dijkbreuk te stoppen.' 

    Ook de dagvergoeding, voor elke extra sluitingsdag na 5 april, werd al 100.000 keer uitbetaald. 

    Ondernemingen die verplicht de deuren moeten sluiten door het coronavirus, hebben recht op een Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro. Naast die premie voorziet de Vlaamse overheid ook een compensatiepremie van 3.000 euro voor de ondernemingen die niet per se moeten sluiten, maar wel minstens 60 procent omzetverlies lijden door het coronavirus.

    125.000
    Hinderpremie
    De Vlaamse overheid heeft al 125.000 aanvragen voor een hinderpremie gekregen.

  • 'OCMW's overspoeld met aanvragen'

    De OCMW's van Antwerpen, Brussel en Gent worden overspoeld met aanvragen voor financiële steun, schrijft De Morgen. 'Als we niet ingrijpen, dreigt een sociaal bloedbad', zegt Gents OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a). 

    In april steeg in Gent het aantal aanvragen voor een leefloon met bijna de helft, tot 198. In Antwerpen kwamen er in maart en april 1.638 leefloners bij, tegenover 1.250 in dezelfde periode van 2019. Opvallend is dat veel nieuwkomers nooit eerder aanklopten bij een OCMW. Het gaat dan meestal om interimmers, flexwerkers, werkstudenten en werknemers uit de socio-culturele sector. 

  • 'Een op vier bedrijven overleeft tweede lockdown niet'

    Werkgeversorganisatie Voka waarschuwt voor de gevolgen van een mogelijke tweede lockdown. 'Een op vier bedrijven met minder dan 250 werknemers overleeft die niet. Gaande van zelfstandigen tot bedrijven met een serieuze omvang', waarschuwde topman Hans Maertens op Radio 1.

    Een op twee bedrijven verwacht dat er in het najaar een tweede lockdown komt door een opflakkering van het coronavirus. Dat zou de doodsteek betekenen voor onze economie, zei Maertens. 

    Om een nieuwe lockdown te vermijden moet volgens Voka maximaal worden ingezet op testing en tracing om het virus 'fijnmazig en gedetailleerd' aan te pakken.

    Voka zit daarmee op dezelfde lijn als N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zei afgelopen weekend dat bedrijven sluiten geen optie meer is. 'De volgende quarantaine moet er een van de zieken zijn.'

  • 'Arts die gegevens patiënt deelt mogelijk strafbaar'

    Artsen die gegevens delen van hun patiënten met corona, zodat contact tracers hun werk kunnen doen, zijn mogelijk strafbaar. Er is dringend nood aan een juridisch kader. Anders schenden artsen hun beroepsgeheim. Dat zegt gezondheidsjurist Tom Goffin (UGent) in de Juristenkrant.  

    'Enkel onder bepaalde voorwaarden mogen artsen afwijken van hun beroepsgeheim en gegevens delen van hun patiënten', zegt Goffin. 'Het Vlaams Parlement moet dringend werk maken van een meldplicht of een wettelijke toelating om ervoor te zorgen dat artsen of laboranten de gegevens van een coronapatiënt mogen doorgeven aan Sciensano. Als een coronapatiënt het er niet mee eens is dat zijn gegevens gedeeld worden, kan hij nu in theorie klacht indienen, omdat de arts zijn beroepsgeheim heeft geschonden.'

    Een coronapatiënt die niet wil dat zijn gegevens gedeeld worden kan in theorie de arts aanklagen wegens het schenden van het beroepsgeheim.

    Tom Goffin
    Gezondheidsjurist (UGent)

  • Amerikaanse begroting duikt diep in het rood

    Ook al weet je dat de coronacrisis wereldwijd diepe gaten slaat in de overheidsfinanciën, toch was de maandelijkse update van het Amerikaanse ministerie van Financiën een schok. De federale begroting dook 738 miljard dollar in het rood, een record. Tegenover 242 miljard dollar ontvangsten - 55 procent minder dan in april 2019 - stonden 980 miljard uitgaven - ruim anderhalve keer het peil van een jaar eerder (zie illustratie).

    Over de eerst zeven maanden van het in oktober gestarte begrotingstekort beloopt het gecumuleerde Amerikaanse begrotingstekort 1.481 miljard dollar. Economen vrezen dat over heel het begrotingstekort het tekort minstens 3.000 miljard dollar zal belopen.

    Geen wonder dus dat de Amerikaanse schatkist vorige week aankondigde alleen dit kwartaal voor 2.999 miljard schuldpapier te zullen uitgeven om nieuwe tekorten te dekken en oude schulden te herfinancieren, vijf keer meer dan het vorige record. Dat veroorzaakte nauwelijks een rimpel op de rente omdat de Federal Reserve in zijn totaaloorlog tegen corona bijna sneller schulden opkoopt dan bedrijven en overheden die kunnen maken

  • Deze zomer geen naaktstrand aan de kust

    Het naaktstrand in Bredene blijft de komende zomermaanden dicht. De ruimte die daardoor vrijkomt zal worden gebruikt om badgasten meer te spreiden.

    Het naaktstrand in Bredene is het enige aan de Belgische kust.

    ©Jonas Lampens/ID

  • Regering stopt 2 miljoen in studie naar beloftevolle coronatherapie

    In ons land begint een studie bij 384 patiënten in 25 ziekenhuizen naar een gehypete behandeling met bloedplasma van genezen coronapatiënten.

  • Wat beslist Nationale Veiligheidsraad vandaag?

    De Nationale Veiligheidsraad buigt zich in de voormiddag over het verder loslaten van de coronamaatregelen.

    Kappers mogen allicht weer open en groepstrainingen worden weer toegelaten, maar voor toerisme is het wellicht nog te vroeg.

  • Amerikaanse dodentol weer in de lift

    Goedemorgen, beste lezer. Welkom op onze coronablog. Klik hier door naar die van dinsdag 12 mei. 

    In de VS werden de afgelopen 24 uur 1.894 coronadoden geteld. Zo zit het Amerikaanse dodental weer in de lift nadat er zondag en maandag voor het eerst sinds begin april minder dan 1.000 mensen waren overleden. 

    Met de bijna 1.900 nieuwe doden ronden de VS de kaap van 82.000. Het land is daarmee de trieste koploper in de wereld, gevolg door Groot-Brittanië, Italië, Frankrijk en Spanje. 

    Experts waarschuwen dat de Amerikaanse dodentol door de versoepeling van de maatregelen tegen eind juli bijna zal verdubbelen tot 150.000. 

    Een lijkwagen rijdt het Lenox Hill Hospital in New York uit.
    Een lijkwagen rijdt het Lenox Hill Hospital in New York uit. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud