Zowel het katholiek onderwijs als het gemeenschapsonderwijs kunnen zich vinden in het idee van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om het huidig schooljaar te verlengen tot begin juli. De bonden reageren negatief.
Spanje verlengt lockdown tot 9 mei
De Spaanse regering heeft de lockdown verlengd tot 9 mei. Dat heeft premier Pedro Sanchez gezegd in een toespraak tot zijn landgenoten. Alleen voor kinderen tot 12 jaar worden de maatregelen vanaf 27 april versoepeld. Zij zullen 'gelimiteerd' naar buiten mogen gaan. Het Spaanse parlement moet de verlenging nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit. Spanje is één van de zwaarst getroffen landen in Europa, en is al sinds 14 maart in lockdown.
Groepsimmuniteit veel te laag
Wie besmet is met het coronavirus, heeft niet noodzakelijk immuniteit opgebouwd. De kans is reëel dat besmette personen die milde of geen symptomen hadden, later nog steeds kunnen besmet raken. Dat heeft microbioloog Herman Goossens gezegd in het VTM Nieuws.
Intussen blijkt dat de quarantainemaatregelen ook gevolgen hebben voor de groepsimmuniteit. Door snel maatregelen te nemen, blijkt volgens cijfers in Spanje, Italië en vermoedelijk ook ons land minder dan 5 procent van de bevolking immuun te zijn. Dat is veel te laag, zo meent Goossens, en kan ertoe leiden dat een nieuwe golf van besmettingen later dit jaar nog een zware impact heeft. Om die gevolgen te beperken, is een groepsimmuniteit van 60 à 70 procent wenselijk, zegt Goossens.
Tests in woonzorgcentra: 15 procent positief
Tot op vandaag zijn in de Belgische woonzorgcentra meer dan 46.000 coronatests verdeeld. Daarvan zullen er dit weekend circa 41.000 de labo's bereiken voor analyse, zo heeft minister Philippe De Backer (Open Vld) zaterdagavond bekendgemaakt. Momenteel zijn al 30.000 testen geregistreerd en 22.000 volledig geanalyseerd. Resultaat: 85 procent van die tests bleken negatief, 15 procent van de onderzochte bewoners bleken besmet met het COVID19-virus. Dat is lager dan bij de eerste testresultaten die op 15 april werden vrijgegeven. Toen bleek 19 procent positief te zijn.
Air Antwerp niet in de lucht tot 31 mei
Luchtvaartmaatschappij Air Antwerp schort al zijn vluchten op tot 31 mei, zo staat te lezen op de website van het bedrijf. Eerder had de maatschappij, die vluchten inlegt tussen Antwerpen en Londen, alle vluchten stopgezet tot en met 3 mei. Maar nu is beslist om ten vroegste vanaf 1 juni opnieuw te vliegen. De minder drukke middagvluchten zullen pas vanaf 21 juni opnieuw opstarten. Air Antwerp behoudt het vertrouwen dat het deze crisis zal overleven dankzij de strikte kostencontrole.
Overrompeling tuincentra blijft uit
De Vlaamse tuincentra zijn vandaag niet overrompeld. Ook een steekproef van De Tijd toont dat de Vlaming niet massaal om bloemen, potgrond en tuinslangen ging.
Doorheen de dag hielden we gegevens bij over het bezoek in 12 Vlaamse tuincentra, verspreid over de vijf provincies. We deden dat basis van anonieme gegevens van Google. Om de 20 minuten hebben we de drukte gemeten en vergelijken we de cijfers met ‘typische’ waarden voor elk moment van de dag. Met die data kunnen we meten of het ergens drukker dan wel minder druk was dan op een typische zaterdag op dat bepaalde uur.
Een tuincentrum in Genk bleek het drukst bezocht uit onze steekproef. Daar waren er 's middag een kleine 40 procent klanten meer, drie uur bleek het drukst met 64 procent meer shoppers dan op een gemiddelde zaterdag. Dat moment bleek ook het drukst in Edegem (42 procent meer) en Izegem (39 procent meer). In de andere tuincentra was het op het drukste moment van de dag ongeveer even druk als op een andere zaterdag.
Voor doe-het-zelfzaken waren geen gelijkaardige gegevens beschikbaar.
VS heeft piek achter zich
In de meest Europese landen heeft de daling van het aantal coronadoden zich voortgezet. Frankrijk betreurde 642 doden in de afgelopen 24 uur, en dat brengt het totaal op 19.323, waarvan 11.842 in de ziekenhuizen en 7.481 in rust-en verzorgingstehuizen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve diensten neemt af.
Hetzelfde beeld in Italië, waar de dodental over de laatste 24 uur op 482 uitkomt. Bijna 100 minder dan de dag voordien. In totaal telt Italië nu al 23.227 coronadoden. Wel is het aantal besmettingen met 809 gestegen tot 107.771, maar net als in Frankrijk neemt de druk op de ziekenhuizen af.
Te vroeg voor heropstart
Ook in de VS is de tragere aangroei van het aantal doden ingezet. De zwaar getroffen staat New York telde de afgelopen 24 uur 540 overlijdens als gevolg van corona. Het is de eerste maal in circa twee weken dat de dagelijkse dodental onder de 600 zakt. Vrijdag was er nog sprake van 630 doden.Tegelijk is ook het aantal COVID19-patiënten de laatste drie dagen continu gedaald. 'Als je kijkt naar de laatste drie dagen, dan kan je besluiten dat we voorbij de piek zijn en de daling is ingezet', zei de Democratische gouverneur Andrew Cuomo op zijn dagelijkse persconferentie.
Toch zijn er volgens Cuomo nog meer tests nodig vooraleer in New York kan gedacht worden aan een heropstart van de economische activiteit. Het virus heeft tot dusver aan 37.309 mensen het leven gekost in de VS, meldt de nieuwszender CNN. Amerikaans president Donald Trump vreest dat in totaal circa 65.000 mensen zullen overlijden aan het virus.
/
Opnieuw meer doden in Groot-Brittannië
Voorlopig lijkt de coronapiek nog niet bereikt in Groot-Brittannië. In de afgelopen 24 uur zijn er in het land van Queen Elisabeth 888 nieuwe doden bijgekomen, of 41 meer dan een dag eerder. Dat brengt het aantal overlijdens als gevolg van het COVID19-virus op 15.464 mensen.
De statistieken houden alleen rekening met dodelijke slachtoffers bij bevestigde besmettingen. In Groot-Brittannië zijn inmiddels al 357.023 mensen getest, en daarvan bleken er 114.217 besmet te zijn.
Gezien de omstandigheden heeft de Britse koningin beslist om de saluutschoten ter ere van haar verjaardag niet te laten doorgaan. Ze wordt dinsdag 94 jaar.
Coronatests niet volledig betrouwbaar
De huidige coronatests blijken verre van perfect te zijn. In 30 procent van de gevallen levert de test een verkeerd resultaat op. Dat stelt Patrik Vankrunkelsven, docent aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven op de website van het Centrum voor Evidence-Based Medicine.
30 procent
Coronatests
In drie op de tien gevallen geven coronatests een verkeerd resultaat
'Er zijn veel redenen waarom een test valsnegatief kan zijn: onvoldoende aanwezigheid van virussen in het neusslijm, de kwaliteit en het moment van afname, omstandigheden van transport en de foutenmarge van de test zelf', zegt Vankrunkelsven.
Academici dringen aan op spoeddebat over corona-app
Honderd Belgische academici hebben in een open brief aan de federale regering gevraagd om dringend een publiek debat te voeren rond de corona-app. In landen als China, Zuid-Korea en Singapore worden apps gebruikt in de strijd tegen het COVID19-virus. In Europa zijn Italië en Oostenrijk voortrekkers.
Dankzij zo'n app op je smartphone is het mogelijk om bij een besmetting vast te stellen met welke andere personen de besmette persoon nog in contact is geweest. Het zou toelaten om geïnfecteerden sneller af te zonderen en dergelijke app zou handig zijn om de overgang naar het post-lockdown-tijdperk te begeleiden, zeggen de academici.
Maar ze stellen zich ook kritisch op. 'Vooreerst bestaat er geen bewijs dat de app doeltreffend is. Zo bestaat het gevaar van valspositieven', schrijven ze. 'De app kan bijvoorbeeld detecteren dat je in de buurt bent gekomen van een besmet persoon, terwijl in realiteit een muur tussen jullie stond.'
Kritische vragen
Ook stellen ze dat een corona-app slechts nut heeft als voldoende burgers in staat zijn om daaraan deel te nemen, en dus over een smartphone beschikken. 'Niet iedereen heeft echter een smartphone', geven ze aan. Tenslotte wijzen ze erop dat er nog steeds geen duidelijkheid is of zo'n app al dan niet de privacy schendt.
Al deze vragen liggen momenteel ook voor op het kabinet van federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld). Die moet samen met de deelstaten beslissen of er in België ook een corona-app komt. In Vlaamse regeringskringen valt te horen dat een corona-app ten vroegste in de zomer kan getest worden, en pas dit najaar zou actief kunnen worden.
Trump: 'Bevrijd Minnesota'
In enkele Amerikaanse staten, zoals Michigan, Utah en Minnesota, zijn ontevreden bewoners op straat gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen die de gouverneur in die staten heeft opgelegd. Ze vinden de genomen maatregelen te streng, en verwijten de gouverneurs dat ze te weinig rekening houden met de economische impact.
De betogers krijgen daarbij steun van de Amerikaanse president Donald Trump, die de gelegenheid te baat neemt om de Democratische gouverneurs van Minnesota en Michigan op de korrel te nemen met de tweets: 'Bevrijd Minnesota'. 'Bevrijd Michigan'.
'Het is wel aan de scholen om te beslissen'
Niet iedereen schiet het voorstel van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) voor een verlenging van het schooljaar bij voorbaat af. Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen kan zich daarin wel vinden.
'Het is goed dat er ruimte wordt gecreëerd voor een eventuele verlenging van het schooljaar. Maar het is aan de school om te beslissen of ze van die ruimte gebruik maakt'
Lieven Boeve
Directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen
'Voor ons zijn twee elementen belangrijk: de resterende tijd van het schooljaar moet zoveel mogelijk benut worden om les te geven én dat moet toelaten om het schooljaar goed af te sluiten voor elke leerling. Met een passend advies naar volgend jaar. Het is daarom goed dat er ruimte wordt gecreëerd voor een eventuele verlenging van het schooljaar. Maar het is aan de school om te beslissen of ze van die ruimte gebruik maakt, uiteraard na overleg binnen het schoolteam.'
Leertijd maximaliseren
Ook binnen het GO! gemeenschapsonderwijs is men bereid het voorstel van Weyts te bespreken. 'We hebben hierover suggesties uit werkveld ontvangen vanuit hun grote bezorgdheid van dit schooljaar een goed schooljaar te maken voor alle leerlingen', zegt afgevaardigd-bestuurder Raymonda Verdyck. 'Men wil een kader scheppen voor een eventuele heropstart en daarbij de leertijd maximaliseren. Daar kunnen we ons in vinden.' Al benadrukt Verdyck ook dat de scholen beslissen.
Daarmee heeft minister Weyts belangrijke medestanders in zijn pleidooi om de scholen tot begin juli open te houden. De vakbonden zeggen categoriek 'neen' tegen de suggestie van de minister.
SP.A: 'Weyts, stop met die aankondigingspolitiek'
Het voorstel van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om het schooljaar te verlengen, roept bij zijn politieke collega's gemengde reacties op.
Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) roept Weyts op om 'te stoppen met zijn aankondigingspolitiek'. 'Daar is het nooit, maar zeker nu echt niet het moment voor', benadrukt de Vlaamse socialist. Het idee op zich kraakt Vandenberghe niet meteen af. 'Er mag nagedacht worden over de werking en toekomst van het onderwijs in deze onzekere tijden.' Maar hij roept Weyts op om eerst overleg te plegen met alle betrokkenen en dan pas te communiceren.
Overhaaste reacties
Bij Open Vld betreurt Jean-Jacques De Gucht de 'overhaaste reacties'. 'Moeilijke periodes vergen soms moeilijke beslissingen. Maar we moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze leerlingen de leerstof op een juiste manier kunnen verwerken. Het is dus in ieders belang om te onderzoeken of en hoe we het schooljaar kunnen verlengen.' De Gucht pleit voor een 'open dialoog' met scholen en vakbonden om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Minister Weyts stelt voor om het schooljaar en de lessen te laten doorlopen tot 30 juni. Dat zou de scholen de kans geven om nog leerstof in te halen. Maar zijn voorstel werd door de onderwijsbonden al vakkundig in de pan gehakt. Bij de leerkrachten zelf is er meer animo voor het idee van een verlengd schooljaar.
Epidemie neemt af in Nederland
Ook in Nederland blijft het coronavirus dagelijks slachtoffers eisen. De afgelopen 24 uur noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 142 nieuwe meldingen. Of drie minder dan vrijdag. Dat brengt het totaal op 3.601 coronadoden.
In tegenstelling tot België houdt Nederland wel geen rekening met overlijdens in rusthuizen. Ook mensen die sterven aan het virus, maar niet getest zijn, zijn niet verwerkt in de cijfers. Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook verder af. Het RIVM telde er 129 in de afgelopen 24 uur. Vrijdag waren er dat nog 156, en donderdag 182.
In totaal zijn in Nederland 31.589 mensen getest, of 1.140 meer dan vrijdag.
Al meer dan 20.000 doden in Spanje
In Spanje is het aantal overlijdens ten gevolge van corona gestegen tot boven de kaap van 20.000. Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zijn er in Spanje in de afgelopen 24 uur 565 doden gevallen. Dat brengt het totaal op 20.043. Positief is wel dat het aantal nieuwe doden langzaam afneemt. Een dag eerder was er nog sprake van 585 doden. Op 2 april piekte het aantal doden op 950 in 24 uur.
565
doden
Spanje ziet het aantal overlijdens als gevolg van de epidemie in de afgelopen 24 uur dalen van 585 tot 565.
Toch blijft Spanje behoren tot de top 3 van landen met de hoogste sterftecijfers. Alleen in de VS en Italië telt men meer doden als gevolg van de pandemie. Daarbij wordt alleen rekening gehouden met de personen bij wie de besmetting daadwerkelijk is vastgesteld.
Het aantal besmettingen in Spanje nadert met 191.726 de kaap van de 200.000. Anderzijds zijn er ook bijna 75.000 mensen genezen verklaard. Volgens de Spaanse autoriteiten is de piek van de epidemie evenwel voorbij.
Geen stormloop op tuincentra en doe-het-zelf-zaken
De heropening van tuincentra en doe-het-zelf-zaken heeft niet geleid tot een massale stormloop. Hier en daar noteerden ketens als Brico en Gamma wel lange wachtrijen. "Dat is logisch want we laten slechts een beperkt aantal klanten binnen", zegt Brico-directeur Rudi Schautteet. In de voormiddag losten de wachtrijen echter geleidelijk op. Brico slaagde erin om de meeste van zijn filialen te openen. Slechts drie winkels bleven gesloten wegens personeelstekort.
Gamma kon slechts 64 van de 86 winkels openen. De keten had niet alleen af te rekenen met personeelstekort, maar sommige winkels waren niet tijdig klaar met de aanpassingen aan de corona-maatregelen, zegt commercieel directeur Werner Van Gansbeke. 'De welzijn van onze werknemers gaat uiteraard voort. Maandag zullen die winkels open zijn.'
NMBS beperkt toegang in stations
De NMBS heeft de voorbije dagen in verschillende grote stations het aantal ingangen beperkt. Reizigers kunnen vaak alleen nog via de hoofdingang toegang krijgen tot de perrons. Dat geldt onder meer voor de stations van Brussel-Zuid, Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Antwerpen-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Leuven en Liedekerke.
In sommige steden zijn de stationsgebouwen zelfs volledig afgesloten. Dat is het geval in Genk, Eeklo, Heist, Sint-Truiden, Tongeren en Beveren-Waas. De NMBS zegt op zijn website dat de beslissing is genomen omwille van de 'zeer forse daling van het aantal reizigers en de daardoor verminderde reizigersflux'.
Het coronavirus in België in kaart gebracht
Ons onvermoeibare datateam brengt via deze link alle cijfers rond het coronavirus - nationaal én internationaal - in kaart. We brengen hier na de jongste update de twee belangrijkste grafieken.
Eén: de exponentiële groei van het aantal geregistreerde covid-19 gevallen valt stil.
Twee: om onze gezondheidszorg te beschermen, komt het er op aan het aantal ziekenhuisopnames en vooral het aantal patiënten op intensieve zorgen zoveel mogelijk in te dammen. Dat gebeurt tot nog toe: de curve vlakt af.
290 nieuwe overlijdens door corona, erg trage daling druk op ziekenhuizen
310 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, iets minder dan gisteren. Op intensieve verzorging liggen 1.119 mensen, 21 minder dan 24 uur daarvoor. In totaal liggen 5.069 mensen in het ziekenhuis, bijna 100 minder dan een dag eerder. Er zijn ook 387 mensen genezen uit het ziekenhuis ontslagen.
De ziekenhuiscijfers zijn goed, maar er is ook een schaduwkant. Dag na dag zakt het aantal patiënten op intensieve (richting 1.000) en het aantal corona-patiënten in het ziekenhuis (richting 5.000). Maar de ingezette daling gaat zo traag dat het aan dit tempo nog maanden zal duren voor de ziekenhuizen weer een beetje kunnen gaan draaien als normaal.
Vergeet ook niet dat er nog altijd nieuwe besmettingen zijn, vrijdag 1.045 op een totaal van 6.600 tests. Disclaimer: in de besmettingen zitten sinds afgelopen week ook de tests in de rusthuizen, waardoor er een wat vertekend beeld ontstaat om te vergelijken. In de brede bevolking - dus via de klassieke labotests en ziekenhuizen - zijn de voorbije 24 uur 824 besmettingen geregistreerd. Dat is ook al beduidend minder dan de voorbije weken. Werkt de lockdown? Zeker, maar het gaat traag.
Onderwijsbond: verlenging schooljaar is ‘slecht getimed ballonnetje'
Het psychosociaal effect is niet te onderschatten. Deze idee gaat boosheid creëren.
Christelijke Onderwijscentrale
‘Het ballonnetje is een idee dat op een ongelegen moment wordt opgelaten’, zegt de COC. De vakbond zegt dat leraren al dagen ‘massaal aan het werk’ zijn om de fase van pre-teaching na de paasvakantie op te starten. Het idee om ook in juli nog te moeten werken wordt volgens de COC ervaren als ‘een gebrek aan respect voor de inzet van het personeel én leerlingen.’
De bond wijst ook op de vreemde timing van het idee van Weyts, ‘op een moment dat we nog voor een grote blinde vlek staan: we weten immers nog niet wanneer scholen opnieuw zullen opengaan.’
‘De angst bij het personeel (maar ook bij ouders) is momenteel groot om opnieuw te starten. Het psychosociaal effect is niet te onderschatten. Dit idee gaat boosheid creëren. Het komt nu ook aan de psychologen toe de reacties die uit het veld zullen komen, te verklaren.’
Afspraak
Ook andere onderwijsbonden reageren boos. ‘Bedroevenswaardig, en dan druk ik het nog braaf uit’, zegt Marnix Heyndrickx, voorzitter van het liberale vakbond VSOA Onderwijs. ‘Er is gisteren overleg geweest waarna we de afspraak hebben gemaakt niet te communiceren in de pers. Ik vind het zeer erg dat de minister die afspraak nu heeft geschonden’. Over de inhoud van het voorstel is Heyndrickx duidelijk. ‘No passaran. Als de minister denkt dat hij de 'helden', want zo heeft hij leerkrachten al genoemd, op die manier moet honoreren, dan denk ik dat hij goed fout zit. Dit zou een kaakslag zijn voor het personeel.’
Ook Nancy Libert, algemeen secretaris bij het socialistische ACOD Onderwijs, vindt een verlenging van het schooljaar geen goed idee. ‘Wat ons betreft duurt een schooljaar 40 weken. Dat is wettelijk zo bepaald, en bij mijn weten is het schooljaar dit jaar niet ingekort’, zegt ze. ‘Leerlingen en leerkrachten hebben keihard gewerkt. Dat gebeurde misschien op een andere manier, maar van een coronavakantie was absoluut geen sprake. Ze verdienen de vakantie om tot rust te komen’.
'Nieuwe inzichten op basis van geografische spreiding van het virus leren dat een andere aanpak van de crisis mogelijk is, die de besmettelijkheid drastisch verlaagt zonder de economie onnodig te schaden', stellen de ondertekenaars.
'Wat de bekende nationale en zelfs regionale vergelijkingscurves verbergen, is dat de besmettingen erg ongelijk zijn verdeeld, zelfs in zwaar getroffen gebieden als Lombardije. Hoewel we in korte tijd al veel weten over dit nieuwe virus, zijn er zeker nog bepaalde - en mogelijk erg belangrijke - factoren die we nog niet kennen die een rol spelen bij de besmettelijkheid. Daardoor is continue bijsturing van eender welke strategie noodzakelijk.’
Het alternatieve exitplan werd opgesteld door onder anderen biotechexperte Annie Vereecken, Melexis-topvrouw Françoise Chombar, Geert Meyfroidt (staflid intensieve zorg KU Leuven) en de economen Peter De Keyzer (Growth Inc.) en Geert Noels (Econopolis).
Rijstroken en persoonlijke urinoirs: Vlaamse bedrijven starten weer op
Britse veteraan wandelde bijna 25 miljoen euro bij elkaar
De 99-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore en zijn wandelactie voor het goede doel blijven een enorme hit. Mensen doneren nog altijd geld om artsen en verpleegkundigen te steunen in hun strijd tegen het coronavirus. Aanvankelijk was het Moores doel 1.000 pond in te zamelen, maar de teller stond zaterdagochtend al bijna op 21,5 miljoen pond (25 miljoen euro).
Nooit eerder zamelde een individu zoveel geld in in Groot-Brittannië, aldus de nieuwszender Sky News. Inmiddels klinkt de roep steeds luider om Moore te laten ridderen door de koningin. Het kantoor van premier Boris Johnson liet in ieder geval weten ‘te kijken naar manieren om Toms heroïsche inzet op gepaste wijze erkenning te geven’.
‘Ik hoop dat de scholen weer kunnen opengaan op 4 mei. Dan kunnen we nog zinvol onderwijs hebben en examens organiseren', aldus Duyck.
Meer dan 130 miljoen maskers besteld, 14 miljoen verdeeld
De afgelopen dagen heeft ons land nog eens ruim 17 miljoen extra chirurgische maskers besteld. Dat brengt het totaal aantal bestelde chirurgische maskers op meer dan 130 miljoen maskers, waarvan er goed 27 miljoen zijn geleverd. Al ruim 14 miljoen van die maskers zijn al verdeeld naar ziekenhuizen, ambulancediensten, thuisverpleegkundigen...
Dat meldde bevoegd minister Philippe De Backer vrijdagavond in een nieuwe update. ‘Ik ben bijzonder tevreden met deze cijfers’, zegt De Backer. ‘Ze tonen dat we resultaten boeken.’
Daarnaast zijn er ook nog meer dan 1,7 miljoen handschoenen en 200.000 schorten verdeeld. Het aantal verdeelde FFP2- en FFP3-mondmaskers is sinds de vorige update niet gestegen, maar De Backer wijst erop dat er intussen wel 1 miljoen extra van die maskers zijn besteld. Dat brengt het totaal nu op 50 miljoen.
Trump verwacht tot 65.000 coronadoden in de VS
De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat het aantal doden in de VS door het coronavirus tussen de 60.000 tot 65.000 uitkomt. Eerdere voorspellingen gingen uit van minstens 100.000 sterfgevallen. Trump zei dat vrijdagavond op zijn dagelijkse persconferentie over de coronacrisis.
Het aantal geregistreerde coronapatiënten in de VS bedraagt bijna 700.000. Het aantal geïnfecteerden dat overleed aan het longvirus nadert de 37.000, onder wie meer dan 17.000 New Yorkers.
Anthony Fauci, de Amerikaanse viroloog die Trump adviseert, maakt zich sterk dat er voldoende testcapaciteit is om over te gaan naar een geleidelijke heropening van de Amerikaanse staten. Hij gaat daarmee in tegen enkele staten die dat betwisten.
Trump heeft ook een hulpprogramma voor boeren bekendgemaakt ter waarde van 19 miljard dollar (zowat 17,5 miljard euro). Het moet de landbouwsector helpen de coronacrisis het hoofd te bieden.
Onderwijsminister Weyts denkt aan verlenging schooljaar voor leerkrachten
Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) mag het schooljaar iets langer duren dan normaal - voor de leerkrachten dan toch. Weyts doet die suggestie zaterdag in een interview in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De beslissing daarover ligt finaal bij de school, maar Weyts stelt wel voor om klassenraden en deliberaties in juli te laten plaatsvinden, zodat er in juni maximaal tijd is voor lessen en examens.
Over een datum waarop de scholen open moeten spreekt Weyts zich niet uit. Hij gaat wel 'als het kan samen met de Franse en Duitstalige Gemeenschap' aan de Nationale Veiligheidsraad een voorstel doen over de timing en voorwaarden van de heropening. De Veiligheidsraad komt eind volgende week weer bijeen.
Skiërs dienen klacht in tegen Tirol
109 Belgische skiërs hebben zich aangesloten bij een groepsklacht tegen de Tiroolse overheid nadat ze er besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat brengt het totaal op 4.500 skiërs. Zij willen vooral achterhalen of de Tiroolse of Oostenrijkse autoriteiten bewust informatie hebben achtergehouden. Dat schrijven de Mediahuis-kranten zaterdag.
De klacht wordt ingediend door de Oostenrijkse gebruikersorganisatie VSV. Volgens de VSV zijn van de skiërs uit Tirol ondertussen drie mensen gestorven, 38 liggen op de afdeling intensieve zorg en 108 in een gewoon ziekenhuisbed.
Duitse dodentol loopt op tot boven 4.000
In Duitsland zijn nu al meer dan 4.100 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit een update van het Robert Koch Institut.De afgelopen 24 uur kwamen er 242 nieuwe sterfgevallen bij, meldt het RKI zaterdagochtend, wat het totale dodental op 4.110 brengt. Er zijn intussen bijna 140.000 besmette patiënten geregistreerd in Duitsland, al ligt het echte aantal besmettingen wellicht veel hoger omdat niet iedereen getest kan worden.
Van vrijdag op zaterdag kwamen er 3.609 bevestigde coronagevallen bij. Het Robert Koch Institut meldde vrijdag nog dat het aantal mensen dat door een besmette coronapatiënt wordt aangestoken in Duitsland intussen tot onder de één is gezakt. Het aantal nieuwe besmettingen met het virus zal daardoor langzaam zakken.
'Spectaculaire stijging' van aantal corona-overtredingen
De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Erwin Dernicourt, trekt aan de alarmbel. Hij spreekt over een ‘spectaculaire stijging’ van het aantal overtredingen van de coronamaatregelen.
Donderdag werden in één dag 2.301 pv’s geregistreerd, een record. Het totale aantal pv’s dat de parketten al verwerkt hebben in heel België is opgelopen tot 20.694. ‘Het was vorig paasweekend al heel moeilijk voor de mensen om binnen te blijven. We stellen vast dat ze nog niet voldoende zijn afgeschrikt door de boetes die de politiediensten uitschrijven’, stelt Dernicourt.
Scherpe kritiek op 'amateuristische' communicatie winkelopeningen
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag – van de verdere opening van autokeuringscentra tot de warrige communicatie over tuincentra en doe-het-zelfzaken – kunt u hier terugvinden.
Ter herinnering: woensdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat doe-en-zelfzaken en tuincentra vanaf zaterdag mogen opengaan. Maar pas iets voor 19 uur vrijdagavond stond het besluit daarover in het Staatsblad. Daaruit blijkt dat alleen doe-het-zelfzaken 'met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen' en 'tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen' de deuren mogen openen.
De zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ en de vakbond BBTK zijn daar niet over te spreken. 'Geen weldenkend mens aan wie je krijgt uitgelegd waarom een speciaalzaak in verf, tegels of sanitair dicht moet blijven, terwijl de winkels die al die producten onder één dak verkopen opnieuw mogen openen. Alsof dat niet allemáál doe-het-zelfzaken zijn', maakt Danny Van Assche van Unizo zich kwaad.
De organisaties laken de 'onwaarschijnlijk laat getimede communicatie over de regeling'. Meerdere winkels dachten dat ze konden openen, hadden personeel opgeroepen, maar moeten nu dicht blijven. 'Zo ga je niet met ondernemers om.'