1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

'Contactonderzoekers kunnen tot 60 procent besmette personen bereiken'

De contactonderzoekers hebben al 50 tot 60 procent van personen besmet met het coronavirus, telefonisch kunnen contacteren. Dat Frank Robben, CEO van het federale eHealth-platform.
  • Contactonderzoekers kunnen tot 60 procent van besmette personen bereiken

    De contactonderzoekers hebben al 50 tot 60 procent van personen besmet met het coronavirus, telefonisch kunnen contacteren. Dat Frank Robben, CEO van het federale eHealth-platform. Een derde van de besmette personen gaf gemiddeld 2 personen door waarmee ze contact hebben gehad. Robben benadrukt dat iedereen die besmet is, een lijst met contacten moet bijhouden.

    ©AFP

    Alle labo's, een groot deel van de ziekenhuizen en huisartsen delen aan een centrale gegevensbank bij Sciensano de identeit mee van personen die besmet zijn met het coronavirus. De contactonderzoekers bellen op hun beurt deze mensen op, zodat ze kunnen nagaan met wie de besmette personen contact hebben gehad om een verdere verspreiding van het virus te vermijden.

    Alle personen waarvoor telefoonnummers beschikbaar zijn, werden reeds opgebeld, aldus Robben. Het zijn de huisartsen die de telefoonnumers moeten meedelen, maar dat lukt niet altijd gemakkelijk, klinkt het. Bij een derde van de besmette personen wordt vlot een lijst van contacten bekomen. 'Het gaat dan over gemiddeld 2 personen waarmee ze contact hebben gehad', zegt Robben. 'Dat bewijst dat de zelfisolatiemaatregelen goed zijn toegepast.'

    In een aantal cases krijgen contactonderzoekers geen telefoonnummers door van de mensen die contact hebben gehad met een besmet persoon. In dat geval zullen die binnenkort ook opgevraagd kunnen worden bij de ziekenfondsen, die ongeveer 80 procent van de telefoonnummers van hun leden bezit, aldus Robben. Wanneer er meerdere personen zijn met dezelfde naam, tasten de contactonderzoekers echter weer in het duister.

    'Mensen die besmet zijn met het coronavirus, zijn doorgaans niet genoeg voorbereid om contacten door te geven', aldus Robben. 'Het is van groot belang dat personen die getest worden, een zo volledig mogelijke lijst aanleggen van personen waarmee ze gedurende de dagen voor de eerste symptomen of voor de test nauw in contact zijn geweest, liefst met de telefoonnummers van die personen.' Robben benadrukt dat de identiteit van de besmette persoon nooit wordt meegedeeld aan de personen waarmee hij in contact is geweest.

  • Sanofi teruggefloten in geopolitieke race naar coronavaccin

    De Franse farmareus Sanofi schopt keet met de aankondiging dat de Verenigde Staten als eerste toegang zouden krijgen tot hun coronavaccin. Na zware Franse en Europese druk wordt het vaccin nu voor iedereen toegankelijk. Of toch niet helemaal?

    De rel laat in elk geval zien dat de VS veel doortastender in het onderzoek naar een vaccin stappen. Ook Sanofi zelf liet duidelijk merken dat de Amerikanen veel sneller en beter uitgerust aan de start van de race komen. Amerikaanse patiënten zullen de in de VS geproduceerde vaccins eerst krijgen, zo houdt topman Paul Hudson van Sanofi vol. 

  • Meer betalen bij de kapper en de garagist

    Bedrijven en handelaars moeten maatregelen nemen om de veiligheid van personeel en klanten te garanderen. Onder meer garagisten, tandartsen, kappers en schoonheidsspecialisten willen de kosten die gepaard gaan met de nieuwe corona-infrastructuur compenseren met een 'coronatoeslag'. 

  • Bonden dreigen met acties bij Agfa

    Er dreigt sociale onrust bij beeldvorminggroep Agfa als gevolg van de coronacrisis. De vakbonden en directie raken het niet eens over een bijdrage die het bedrijf zou moeten betalen in het geval van tijdelijke werkloosheid als een werknemer thuis komt te zitten door een besmetting of bij preventieve thuisisolatie. 

    In dat geval heeft de werknemer recht op vier uur van het brutoloon per dag bovenop de 70 procent verzekerd door de overheid. Maar de directie claimt dat het die regel niet moet volgen, stellen de bonden. Zij stellen acties vanaf 25 mei in het vooruitzicht. 

  • 'Belgische economie krimpt in 2020 met 11,1 procent'

    BNP Paribas Fortis verlaagt fors zijn groeivooruitzichen voor de Belgische economie. De bank verwacht nu een krimp van 11,1 procent in 2020. Tot dusver voorspelde de bank een daling van de activiteit met 7,1 procent.

    'We zijn veel pessimitischer geworden over een snelle normalisering van de economische toestand', zegt Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. 'Tot nu voorspelden we dat de crisis eind dit jaar geen significante impact meer zou hebben op de economische activiteit. Nu verwachten we een blijvende impact tot eind dit jaar en tot er een vaccin is.'

    Volvo in Gent werkt nu weer op volle kracht, maar dat is niet in alle bedrijven het geval.
    Volvo in Gent werkt nu weer op volle kracht, maar dat is niet in alle bedrijven het geval. ©Photo News

  • Landen uit de lockdown: een overzicht

    De strenge maatregelen om het coronavirus in te dijken worden stilaan weer versoepeld. Niet elk land is op hetzelfde moment of even hard geraakt, dus versoepelt elk land in zijn eigen tempo. Hier geven we u een overzicht van wat welk land doet.

  • Koninklijk besluit corona-ouderschapsverlof klaar voor publicatie

    Het koninklijk besluit over het corona-ouderschapsverlof is klaar en wordt vandaag of ten laatste morgen in het Staatsblad gepubliceerd. Het volmachtenbesluit is overeind gebleven na de behandeling ervan door de Raad van State.

    Werknemers met kinderen tot 12 jaar kunnen met terugwerkende kracht tussen 1 mei en 30 juni van het corona-ouderschapsverlof gebruikmaken. Voor kinderen met een handicap verdwijnt de bovengrens van 21 jaar.

    Het KB houdt de mogelijkheid open om de maatregel na 30 juni te verlengen. De tekst bevestigt dat de onderbrekingsuitkering voor het coronaverlof 25 procent hoger zal liggen dan die van het gewone ouderschapsverlof.

    De administratie van het corona-ouderschapsverlof wordt zo licht mogelijk gehouden. Na 30 juni worden al lopende periodes van het gewone ouderschap verdergezet. Wie gebruikmaakt van het corona-ouderschapsverlof ziet het nog beschikbare saldo van gewoon ouderschapsverlof niet slinken.

  • 'Virus verspreidt zich mogelijk via spraak'

    Micro-druppels speeksel, geproduceerd bij luide spraak, kunnen minutenlang blijven hangen in een gesloten ruimte, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie van het Amerikaanse National Institutes of Health in het gerenommeerde blad PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, nvdr).

    Spraakdruppels geproduceerd door asymptomatische dragers worden steeds meer beschouwd als een mogelijke verspreider van het SARS-CoV-2-virus.     

    Onderzoekers van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) lieten een persoon luid de zin ‘Blijf gezond’ herhalen gedurende 25 seconden in een gesloten ruimte. Een hoogsensitieve laser verlichtte de speekseldruppels, zodat die konden geteld worden.

    'De observaties bevestigen wat we al vermoedden.'

    Johan Neyts
    Viroloog

    Rekening houdend met de gekende concentratie coronavirus in speeksel schatten wetenschappers dat je door elke minuut die je luid spreekt meer dan 1.000 druppels kan genereren die het virus bevatten en dat die 8 minuten of langer in de lucht kunnen blijven hangen in een gesloten ruimte. Dat kan dus mogelijk een substantieel risico inhouden op de verspreiding van het virus, aldus de auteurs.

    'Deze observaties zijn niet baanbrekend, maar bevestigen wat we al vermoedden', reageert KU Leuven-viroloog Johan Neyts. 'Wie luid praat of roept, verspreidt meer speeksel. Het is ook één van de redenen waarom marktkramers bij ons mondmaskers zullen moeten dragen.' 

  • Aantal patiënten in ziekenhuis voor het eerst onder 2.000

    In België zijn de afgelopen 24 uur 60 bijkomende overlijdens door het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit de nieuwe balans die donderdag door Sciensano gepubliceerd werd. Dat is een daling in vergelijking met de cijfers van woensdag. Toen werden 82 overlijdens gemeld. Het totaal ligt nu op 8.903 doden.

    Van de 60 sterfgevallen waren er 30 in de ziekenhuizen en 29 in de rusthuizen. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen, in de woon-zorgcentra gaat het zowel om bevestigde (23%) als om vermoedelijke (77%) gevallen.

    Het aantal patiënten in het ziekenhuis daalt voor het eerst onder 2.000, tot 1.966. Op de afdelingen intensieve zorgen liggen nog 407 mensen, een daling met 20.

    Er werden 81 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, tegenover 70 een dag eerder. Ook het aantal bevestigde besmettingen op dagbasis is gestegen: van 202 naar 307. Goed 60 procent daarvan werd in Vlaanderen geregistreerd, 30 procent in Wallonië en de resterende 10 procent in Brussel. Het totale aantal bevestigde besmette personen ligt daarmee op 54.228.

     

  • Belgische industrie krimpt 'slechts' 5,5 procent

    De lockdown heeft de Belgische industriële productie in maart met 5,5 procent doen dalen tegenover februari. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Statbel, het Belgisch statistiekbureau. Eurostat meldde woensdag dat de industriële productie in de eurozone met 11,3 procent is gezakt. De krimp van de Belgische industrie is relatief beperkt, omdat de activiteit van de relatief grote farmaceutische sector in ons land flink toeneemt. De productie van de farmasector steeg met 11,7 procent.

    De quarantainemaatregelen werd midden maart ingevoerd en pas vanaf begin mei versoepeld. Daardoor is het bijna zeker dat de industriële productie in april nog lager was dan in maart.

  • Vrijwillige zomerscholen op komst

    De Vlaamse regering voorziet in 25 euro per kind per dag om zomerscholen te organiseren voor wie leerachterstand heeft. Deelname is vrijwillig, maar de klassenraad kan het wel adviseren. Gedurende minstens tien dagen in juli of augustus volgen die leerlingen een leertraject gekoppeld aan sport, spel en cultuur.
    ©BELGA

    Voor de deelnemer is de school gratis. De regering voorziet in 25 euro per kind per dag. Daarmee kan een vergoeding gegeven worden aan de deelnemende scholen, leerkrachten en monitoren. Volgens de regering is er genoeg geld om over heel Vlaanderen duizenden zomerscholen op te starten. 


     

  • Hooggerechtshof schroeft lockdown in Wisconsin terug

    Amerikaanse staten beslissen zelf over lockdownmaatregelen in het gevecht met de corona-epidemie. In de staat Wisconsin droeg de Democratische gouverneur Tony Evers de bijna 6 miljoen inwoners al in maart op zo veel mogelijk thuis te blijven. Alle scholen en niet-essentiële bedrijven moesten sluiten.

    Maar woensdag werd die lockdown - die eerst op 24 april zou aflopen, maar al met een maand werd verlengd - nietig verklaard door het Hooggerechtshof, waar vijf van de zeven rechters van conservatieve strekking zijn. Republikeinse parlementsleden waar naar het Hooggerechtshof gestapt omdat ze de economie willen heropstarten. Vier rechters stemden voor, drie stemden tegen. Het gevolg is dat de inwoners van Wisconsin opnieuw mogen samenscholen, zich mogen verplaatsen en dat bars en restaurants opnieuw de deuren mogen openen.  

    Het Hooggerechtshof draait de lockdownmaatregelen van de Amerikaanse staat Wisconsin terug.
    Het Hooggerechtshof draait de lockdownmaatregelen van de Amerikaanse staat Wisconsin terug. ©REUTERS

  • PS: '750 euro netto voor eerstelijnswerkers'

    De Parti Socialiste stelt voor om 'iedereen die in de eerste lijn is blijven doorwerken tijdens de coronacrisis' een nettopremie van 750 euro uit te keren. Dat voorstel lanceerde PS-voorzitter Paul Magnette donderdagochtend. 

  • Obers met mondmaskers

    Horeca Vlaanderen heeft een strijdplan én een verlanglijst klaar voor de heropening van de cafés en de restaurants, bericht Het Laatste Nieuws. Dat omvat onder meer een waslijst aan maatregelen en voorstellen: geen klanten aan de toog, obers met een mondmasker, een btw-verlaging op frisdranken, een verlenging van de technische werkloosheid en een kwijtschelding van de uitgestelde RSZ-bijdragen.

    Met zijn plan wil Horeca Vlaanderen de situatie voor de uitbaters en de klanten leefbaar houden.

  • Pairi Daiza loopt 30 miljoen mis door Covid-19

    Eric Domb, de altijd boeiende topman van het dierenpark Pairi Daiza in het Henegouwse Brugelette, is deze ochtend de (virtuele) gast van Martin Buxant op LN24. Hij heeft het onder meer over de zware logistiek van de geleidelijke heropening vanaf 18 mei

    Echt 'blij' zegt Domb niet te zijn met de heropening, daarvoor is de toestand te triest. 'Wat we nu zien, is het omgekeerde van waarom ik het park opgericht heb. Ik wil met het park mensen dichter bij de dieren brengen, om de dagelijkse sleur te verlichten. Dat kan nu niet meer.' 

    Domb raamt de verloren inkomsten door Covid-19 op 30 miljoen euro. Omdat er een stuk minder bezoekers zullen zijn. In de eerste fase zal de toegang sowieso alleen voor abonnees van het park zijn. Maar zelfs die abonnees moeten zich eerst aanmelden, om te vermijden dat er te veel volk op hetzelfde ogenblik is. 

  • VN waarschuwen voor mentale gezondheidscrisis

    Door het coronavirus dreigt wereldwijd een mentale gezondheidscrisis, waarschuwen de Verenigde Naties. De organisatie roept landen op snel maatregelen te nemen die psychische problemen bij mensen kunnen voorkomen. De VN denken dat de toenemende geestelijke problemen zijn veroorzaakt door 'decennia van verwaarlozing en weinig investeren in de geestelijke gezondheidszorg'. 

  • Recordaantal Australiërs raakt baan kwijt in april

    Vorige maand raakten bijna 600.000 Australiërs werkloos. Het is voor het eerst in ruim veertig jaar tijd dat zoveel mensen in één maand tijd hun baan verloren, maakte het Australische statistiekenbureau ABS donderdag bekend. Zeker 100.000 Australiërs vroegen vorige maand een werkloosheidsuitkering aan.

  • Experts houden hart vast over stijgende besmettingsgraad

    Net nu er vanaf maandag nieuwe versoepelingen aankomen, maken experts zich zorgen over de stijgende besmettingsgraad, meldt De Standaard donderdag. Die besmettingsgraad gaat nu al omhoog. Elke tien met het virus besmette personen steken acht anderen aan, blijkt uit data van Sciensano. Vorige week waren er dat nog maar zes. 'Als die stijging doorzet, is dat zorgelijk,' zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven).

  • Bijna 300.000 coronadoden wereldwijd

    Over de hele wereld stierven al 297.197 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Door onderrapportering ligt het werkelijke cijfer allicht een pak hoger. Het totale aantal bevestigde bestemmingen zit al aan ruim 4,3 miljoen. 

  • 'Coronavirus gaat misschien nooit weg'

    'Het nieuwe coronavirus gaat misschien nooit weg, net zoals hiv ook nooit verdween', waarschuwde Mike Ryan, de directeur noodgevallen van de Wereldgezondheidsorganisatie, woensdag in een briefing. Ryan benadrukte dat niemand kan voorspellen wanneer het nieuwe coronavirus verdwijnt. Hij voegde er nog aan toe dat het virus controleren een 'massieve inspanning' zal vergen, zelfs als er een vaccin is.

  • Recordaantal dagelijkse besmettingen in Brazilië

    In één dag raakten zeker 11.385 Brazilianen besmet met het coronavirus, een record. Brazilië, het zwaarst getroffen land in Zuid-Amerika, telt 188.000 besmettingen. Meer dan 13.000 mensen stierven aan de gevolgen ervan.

    Om het virus in te dammen stelden meerdere gouverneurs en burgemeesters strengere maatregelen in. President Jair Bolsonaro is daar een felle tegenstander van. Terwijl Brazilië sterft, kijkt de president weg. Bolsonaro noemde de ziekte een 'griepje' en vreest dat de maatregelen rampzalige gevolgen hebben voor de economie.


  • Zestig onderzoeken naar 'buitensporige prijzen' van mondmaskers

    De federale overheidsdienst Economie onderzoekt zestig gevallen van 'buitensporige prijzen' voor mondmaskers. Dat schrijft La Libre Belgique donderdag op basis van gegevens van minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

    Ook bij Test-Aankoop stromen de meldingen binnen. Het gaat om klachten over te hoge prijzen voor mondmaskers en handgels in winkels en supermarkten. De overheid zelf diende de voorbije weken drie klachten in tegen drie handelaars van mondmaskers die hun contractuele verplichtingen niet naleefden.

  • Naar 1,5 miljoen besmettingen in de VS

    In de Verenigde Staten zijn in 24 uur 22.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat betekent dat nu zeker 1,4 miljoen Amerikanen besmet geraakt zijn met het virus, stelt de Johns Hopkins Universiteit. Het aantal sterfgevallen steeg woensdag met 1.813 tot ruim 84.000. Hoewel de VS wereldwijd het hardst getroffen zijn, versoepelen verschillende staten de coronamaatregelen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud