Delta Lloyd broedt op nieuwe kapitaalronde
De Nederlandse groep Delta Lloyd leverde goed werk in haar kernactiviteit: geld verdienen aan verzekeringen verkopen. Maar op bijna alle andere vlakken liep het fout, een nieuwe kapitaalverhoging zit eraan te komen. Het aandeel duikt 8 procent lager.
Een teleurstellend pakket aan cijfers, zo omschrijft Matthias De Wit van KBC Securities de resultaten van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd over de eerste zes maanden van dit jaar. Netto dook de groep 533 miljoen euro in het verlies, de markt had een winst van 205 miljoen euro verwacht.
De louter operationele resultaten waren dan weer beter dan de prognoses van de analisten. De bedrijfswinst is over het tweede kwartaal bijna verdubbeld van 269 naar 527 miljoen euro. Dat is ruim meer dan de marktconsensus van 427 miljoen euro.
Ondanks een recente kapitaalverhoging van 340 miljoen euro zakte het eigen vermogen van de groep tot 2.190 miljoen euro (-11%), ook weer ruim onder de consensus van 2,8 miljard. Daardoor daalde de kapitaalratio tot 179 procent, weer ruim onder de marktverwachtingen (192%).
'De wettelijke solvabiliteit is negatief beïnvloed door de rente- en spreadbewegingen'
CEO Hans van der Noordaa noemde 'ontwikkelingen inzake rente en spread' als de belangrijkste oorzaken voor die zwakkere ratio en zei dat het bedrijf zijn kapitaalbehoeften zal aanpassen aan de nieuwe solvabiliteitsregels die volgend jaar van kracht worden.
Een nieuwe kapitaalronde zit er dus aan te komen, zo meent De Wit. De KBCS-analist sleutelt niet aan zijn advies, dat blijft 'afbouwen' met een koersdoel van 16 euro. Onlangs verkocht Delta zijn Belgische bankactiviteiten voor 206 miljoen euro aan het Chinese Anbang.
Vorige week nog verloor Delta zijn CFO Emiel Roozen na een veroordeling wegens misbruik van voorkennis.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis