Een alfabet boven de lettersoep
Google was op de beurs al een lettersoep, met A-, B- en C-aandelen. En nu wordt de internetreus logischerwijs een holding die naar de naam 'Alphabet' luistert.
Zeggen dat Google een fascinerend bedrijf is, is een understatement van jewelste. Ze tekenden naar mijn bescheiden mening voor het geniaalste persbericht ooit, door subtiel Wall Street in zijn hemd te zetten.
En afgelopen nacht turnde oprichter Larry Page even de internetreus om tot het Berkshire Hathaway van de 21ste eeuw: Alphabet. Een holding die het winstgevende deel (Google) en de tot nader order verlieslatende 'moonshots' overkoepelt.
Dus Google splitst zich op in een winst- en een verliespoot? https://t.co/JeXrUvAq9O— Stijn Demeester (@sdemeester) 10 augustus 2015
Een logische naam voor een bedrijf waar Page en medeoprichter Sergej Brin de controle via een complex systeem van A-, B- en C-aandelen betonneren. Brin en Page zijn de Luc Tacks van Silicon Valley: je bent vrij om in hun bedrijf te beleggen, maar verwacht niet dat je enig zeggenschap zult hebben. Gelijk hebben ze.
Het persbericht van Page was trouwens vintage Google (sorry: Alphabet). Bijna terloops valt in de zesde paragraaf te lezen dat Google een nieuwe CEO krijgt: de Indiër Sundar Pichai. U ziet hem hier in actie tijdens de jongste Google-jamboree:
不惜一切. Dat betekent de intussen roemruchte 'whatever it takes' van Mario Draghi in het Chinees. Of toch ongeveer, volgens collega en sinoloog Samuel Hanegreefs betekenen de tekens zoveel als 'kost wat het kost' of heel letterlijk 'zonder ook maar een moment op te geven'.
Welnu: Peking stuurde deze ochtend de boodschap uit dat het kost wat kost wil vermijden dat de groei te ver onder de door de mandarijnen vooropgestelde 7 procent zakt. En voerde de facto de zwaarste devaluatie van de yuan sinds 1994 door, in een poging de uitvoer en dus de groei te stutten.
Al moet je wel een groot fan van George Orwell zijn om die achterliggende boodschap uit het officiële persbericht van de Chinese centrale bank te distilleren.
A remarkable read: here is PBoC's explanation of the devaluation. George Orwell comes to mind. http://t.co/1xDutwPCmG— John Authers (@johnauthers) 11 augustus 2015
De Chinese centraal bankiers zijn echter nog een voorbeeld van helderheid vergeleken met de verzekeraars van Delta Lloyd , die om ons nog steeds zeer onduidelijke reden ook in de Bel20 noteren. Het persbericht kopt euforisch over een 'sterk commercieel resultaat'.
Bon, dan weet je al dat er stront aan de knikker is. En inderdaad: in het persbericht wordt met geen woord gerept van het meer dan half miljard verlies over het eerste halfjaar. Daarvoor moet je in het halfjaarrapport graven:
Allerhande afboekingen hebben weer zodanig aan de kapitaalbasis van Delta Lloyd gevreten dat de verzekeraar waarschijnlijk straks een verse kapitaalronde bij de aandeelhouders moet organiseren. Het mag niet verbazen dat die aandeelhouders not amused zijn.
And finally
Niemand kan beter brommen dan de Frankfurter Allgemeine Zeitung. En de FAZ verwijst zoals alleen de FAZ dat kan met één prachtwoord alle berichten als zou Duitsland van de Griekse crisis profiteren naar de prullenmand. Milchmädchenrechnung.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis